obraćanje u beogradu

Đoković javno priznao postoji li zaista sukob s Federerom i Nadalom nakon što je pokrenuo inicijativu po kojoj bi najbolji igrači manje zarađivali

23.10.2020 u 10:59

Bionic
Reading

Novak Đoković, nakon što je poražen u finalu Roland Garrosa od 'kralja zemlje' Rafaela Nadala, otvorio se srpskim novinarima

U godini koju je poremetila pandemija koronavirusa Novak Đoković je, kao i velik broj sportaša, na svojoj koži osjetio posljedice virusa koji je na jedno vrijeme paralizirao sport.

Dok se u Beogradu priprema za nastup na turniru u Beču Đoković je u druženju s novinarima rekao puno toga zanimljivog.

'Još čekamo da vidimo što će biti s Australian Openom i hoće li Australci smanjiti period karantene. Ako se to ne dogodi, morat ćemo svi puno ranije otići u Australiju. Što se tiče posljednja dva Grand Slama, ostaje žal što nisam osvojio barem jedan. U Parizu sam stigao do finala, ali tamo nisam imao svoj dan, za razliku od suparnika. Ostale turnire sam osvojio i izgubio sam samo jedan meč u godini. Možda igram i tenis života', kazao je između ostalog Đoković.

Posebna tema bila je inicijativa oko posebne udruge tenisača koju je pokrenuo upravo Đoković, ali mnoge je iznenadilo što nije dobio podršku Rafaela Nadala i Rogera Federera.

Naime, radi se o inicijativi da tenisači koji nisu među prvih 100 na ATP ljestvici, dakle koji trenutačno zarađuju puno manje, budu u povoljnijem položaju kada je raspodjela novca u pitanju s naglaskom na Grand Slam turnire. To znači da bi vodeći igrači pristali na manju zaradu, a nekima se to očito nije dopalo.

Podsjetimo, Nadal je na tu temu između ostalog rekao kako 'svijet živi u teškoj i kompliciranoj situaciji' te je dodao kako je 'vrijeme za ujedinjenost, a ne odvajanje'.

Priznao je Đoković kako je bilo puno otpora kada je ta inicijativa u pitanju:

'Bilo je puno otpora, posebno smo u Americi bili na udaru. Ova ideja postoji 20 godina, a moj trener Goran Ivanišević je želio nešto slično već pokrenuti. Tenis je globalan sport, treći ili četvrti po popularnosti u svijetu. Ne koristimo puni poslovni, ekonomski i marketinški potencijal. To je zato što postoji monopol, sustav koji vlada desetljećima. Ljudi koji su na vlasti ne žele da se nešto mijenja. Mi ćemo zastupati sve igrače od početnog do najvišeg nivoa. Problem je što samo 100 tenisača može živjeti od tenisa. Mi ćemo dati glas i onima slabije plasiranima od 150. mjesta', kazao je Đoković.

Naravno, sve je zanimalo je li uopće razgovarao s Federerom i Nadalom. Naravno, riječ sukob kod njega ne postoji, nego samo pomirljivi tonovi:

'Da, pričali smo. Netko prepoznaje da je ovo pravo vrijeme, a netko misli da nije. Živimo u demokratskom društvu i svatko ima pravo na svoje mišljenje. Volio bih da su uz nas, ali i bez njih ćemo napraviti neki temelj za igrače u budućnosti', rekao je Đoković.

Nema sumnje kako je njegova inicijativa s oduševljenjem prihvaćena kod većine tenisača jer je prije svega riječ o humanoj gesti. A Đoković je od prvih dana, kada se pojavio na svjetskoj sceni, upravo po tome poznat.