Čudesni Španjolac

Rafael Nadal se opet okrunio titulom 'kralja zemlje'; novi naslov u Roland Garrosu mu je donio pravo bogatstvo, a postavio je i brojne rekorde

12.10.2020 u 13:50

Bionic
Reading

Rafael Nadal je u finalu Roland Garrosa pobijedio Novaka Đokovića i pri tom skinuo brojne rekorde uz zaradu od 1.6 milijuna eura

Rafael Nadal je osvojio i svoj 13. Roland Garros. Ovoga puta u finalu je pregazio najboljeg tenisača na svijetu Novaka Đokovića i slavio sa 6:0, 6:2, 7:5 za dva sata i 42 minute. Osim što je upisao 13. naslov prvaka na francuskom Grand Slamu, proslavio je i 100. pobjedu na ovom turniru na kojem je poražen tek dva puta.

  • +17
Rafa Nadal Novak Đoković, finale Roland Garrosa 11.10.2020. Izvor: EPA / Autor: YOAN VALAT

Španjolcu je to 20. Grand Slam naslov čime se izjednačio sa Švicarcem Rogerom Federerom na prvom mjestu najboljih tenisača svih vremena. S Đokovićem je igrao 56. puta, a i dalje u pobjedama vodi srpski tenisač koji je slavio 29 puta u odnosu na 27 Nadalovih pobjeda, no Španjolac vodi 5:4 u pobjedama u finalima Grand Slamova.

'Osvojiti ovaj turnir znači mi sve. Ne, nisam razmišljao o tom 20. Grand Slamu, koliko ima i Roger, već samo o Roland Garrosu. Ovdje sam prošao najvažnije trenutke u svojoj karijeri', rekao je Nadal pa dodao:

'Čestitke Novaku za još jedan sjajan turnir. Oprosti za danas. U Australiji si ti mene 'ubio'. Ovo je dio sporta, sada ja došao red na mene. Igrali smo mnogo puta međusobno, a danas sam ja bio bolji', pričao je Španjolac nakon meča u kojem je zaradio 1.6 milijuna eura, dok je Đokoviću pripalo 850.000 eura.

Riječi hvale za svojeg suparnika imao je i poraženi srpski tenisač.

'Nadal je veliki prvak, pokazao je to danas i ovo je još jedno veliko iskustvo za mene. Bio je težak meč za mene i nisam zadovoljan kako sam odigrao. Potpuno me je nadigrao, a ja sam mogao i morao bolje', rekao je Novak Đoković pa dodao: 'Nevjerojatno je što ti radiš ovdje. Ma ne samo ovdje, nego u cijeloj karijeri. Pokazao si zašto si 'kralj zemlje', osjetio sam na svojoj koži, nažalost. Ti si veliki šampion.'

Da je Nadal 'kralj zemlje' pokazuje i podatak da drugi osvajač French Opena ima tek sedam titula, a riječ je o Chris Evert, dok Bjorn Borg ima samo šest naslova. Nada je ispisao povijesti i kao prvi osvajač Grand Slama četiri puta bez izgubljenog seta.To mu je, osim ove godine, uspjelo i 2008., 2010. i 2017. godine.

Najmanje gemova, njih 35, izgubio je 2017. godine, dok je ove godine izgubio njih 53. Osim što je jedini četiri puta osvojio Grand Slam turnir bez izgubljenog seta, ujedno je i treći kojem je to uspjelo više od jednog puta. To su uspjeli još samo Roger Federer dva puta i Bjorn Borg koji je Grand Slam tako osvojio tri puta.

Nadal nikada nije propustio uzeti naslov prvaka kada je ušao u polufinale Roland Garrosa, a ovo mu je 20. pobjeda u 28. finalu Grand Slam turnira. Sada je po treći put u nizu od 20 pobjeda na Roland Garrosu i nedostaje mu devet pobjeda kako bi skinuo svoj najduži niz na ovom turniru koji je u tri navrata osvajao po četiri puta zaredom.

Nadal je sada postao i jedini tenisač s osvojenih šest Grand Slam titula nakon što je napunio 30 godina, a opaka konkurencija mu je i Novak Đoković s pet, kao i Roger Federer koji je na četiri. Nadal je s 34 godine i 130 dana postao i najstariji pobjednik Roland Garrosa i to od Andresa Gimena koji je titulu osvojio još 1972. godine.

Nadalu je pobjeda protiv Đokovića u finalu Roland Garrosa bila 999. u karijeri u kojoj je odigrao 1200 profesionalnih mečeva, a kako izgleda još ćemo ga dugo gledati na vrlo visokoj razini. Godine su za Španjolca tek broj.