OVO JE UŽAS

Dok se svijet spremao za polufinale Hrvatske i Argentine stigla je šokantna vijest: Osudili iranskog nogometaša na smrt!

13.12.2022 u 19:45

Bionic
Reading

Amir Nasr-Azadani, iranski profesionalni nogometaš, osuđen je na smrt u Iranu zbog podupiranja prava žena, što je izazvalo novi bijes nakon višemjesečnih prosvjeda zbog brutalnog ubojstva mlade djevojke Mahse Amini

Svjetski sindikat profesionalnih nogometaša FIFPRO u šoku je jer je nogometaš Amir Nasr-Azadani dobio smrtnu kaznu. Naime, iranske vlasti dovele su ga u vezu s prosvjedima za prava žena i osnovne slobode u svojoj zemlji pa se suočava s pogubljenjem.

'Solidarizirali smo se s Amirom i pozivamo da mu se hitno ukine kazna', poručili su iz FIFPRO.

Nogometaš je uhićen u gradu Isfahanu dva dana nakon što je navodno sudjelovao u 'oružanoj pobuni' u kojoj su 16. rujna ubijena tri sigurnosna agenta, objavio je šef pravosuđa Isfahana Abdullah Jafari.

Jafari je rekao da je 26-godišnjak optužen za 'pobunu, članstvo u ilegalnim bandama, tajni dogovor za potkopavanje sigurnosti i 'neprijateljstvo protiv Boga'.

Ovaj nogometaš, koji je igrao u kategoriji do 16 godina za reprezentaciju, započeo je svoju karijeru u teheranskom timu Rah-Ahan, s kojim je prvi put igrao u iranskoj prvoligaškoj ligi. Branič je kratko igrao za klub Pro lige Perzijskog zaljeva Tractor, a trenutno je u FC Iranjavan Bushehr.

Poznato je da je ranije šest sportaša pogubljeno jer su izrazili svoje mišljenje suprotno iranskim vlastima.

Inače, iranska reprezentacija je upozorena da bi se igrači mogli suočiti sa zatvorom ili smrću kada se vrate kući nakon što su odbili pjevati uoči svoje prve utakmice u Katru protiv Engleske. Čak se i članovima njihovih obitelji prijetilo mučenjem, ako ne otpjevaju državnu himnu ili ako se pridruže bilo kakvom političkom prosvjedu protiv Teherana.

U sljedećoj utakmici protiv Walesa, činilo se da su popustili pod pritiskom, jer su pjevali himnu, dok su navijači suznih očiju zviždali.

Podsjećamo, u Iranu traju dugotrajni prosvjedi zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je umrla u pritvoru 16. rujna jer je pretučena na smrt nakon što je uhićena jer se nije pridržavala strogih državnih zakona o hidžabu.