lijepo za čuti

Dok se nogometni svijet divi igrama Guardiolinih momčadi, veliki Španjolac kopirao je Slavena Bilića i istaknuo kojem se on treneru klanja

03.10.2020 u 08:44

Bionic
Reading

U današnjem rasporedu engleskog nogometnog prvenstva posebno se izdvaja okršaj Leeds Uniteda i Manchester Cityja (18.30 sati). Leeds je povratnik u najjači razred, a koji zasad u prvenstvu stoji odlično, dok se ManCity mora vratiti na pobjedničke staze, jer jedina želja 'građana' je naslov engleskog prvaka

A u najavi tog okršaja posebno su odjeknule riječi 49-godišnjeg Španjolca Pepa Guardiole upućene 65-godišnjem Argentincu, treneru Leedsa, Marcelu Bielsi.

Prije puta na Elland Road, Guardiola je opisao šefa Leedsa kao 'najautentičnijeg menadžera'. Zanimljivo, dosad je Španjolac kao svog nogometnog uzora isticao Johana Cruyffa, ali izuzetno poštovanje ukazao je i Argentincu.

Španjolac se s Bielsom upoznao u Argentini prije nego što je postao šef Barcelonine B momčadi te je usvojio mnoge postulate njegove nogometne filozofije.

'On je vjerojatno osoba kojoj se najviše divim u svjetskom nogometu - kao menadžeru i kao osobi. On je najautentičniji menadžer u pogledu načina vođenja svojih klubova. Jedinstven je. Nitko ga ne može oponašati, to je nemoguće. Ne viđam ga baš toliko, ali kad imam zadovoljstvo provoditi vrijeme s njim, to uvijek inspirirajuće'.

Dok je Guardiola u blistavoj karijeri osvojio osam naslova prvaka, dvije Lige prvaka i pet domaćih pehara, Bielsin najbolji uspjeh vjerojatno je dok je vodio Argentinu do zlata na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. godine.

Sve dok prošle sezone nije osvojio prvo mjesto u Championshipu, s Leedsom, njegov je glavni klupski podvig vodio ulazak s Athletic Bilbaom u finale Europske lige i Kupa kralja 2012. godine, a oba su izgubili.

'Vrijednost menadžera ne ovisi o tome koliko ste naslova ili nagrada osvojili', rekao je Guardiola te nastavio.

'Moje su momčadi osvojile više naslova od njegovih, ali što se tiče poznavanja igre i mnogih drugih stvari, uključujući treninge, još uvijek sam daleko od njega. Velika je stvar za Premier ligu što Bielsa radi u njoj, jer njegove momčadi uvijek volim gledati. Oni su iskreni, uvijek žele napadati i igraju nogomet za gledatelje'.

Bielsa je, nasuprot tome, umanjio svoj utjecaj na Guardiolinu nogometnu filozofiju.

'Ne osjećam se kao Guardiolin mentor. Ako postoji menadžer koji je neovisan u svojim idejama, to je Guardiola. Njegove momčadi igraju kao nijedna druga momčad. Mnogi vjeruju da je (pa.a Guardiolina momčad Barcelone) najbolja klupska momčad ikad stvorena', uzvratio je Bielsa.

Inače, gotovo identičnim riječima o Bielsi je govorio i Slaven Bilić, koji se i prošle sezone sa svojim West Bromwich Albionom sučeljavao s Leedsom, a često je baš Bilesu naglašavao kao 'najvećim trenerskim imenom današnjice'.