za sve humanitarce

Događaj za cijelu obitelj! Priključite se projektu „The Blind Run“, protrčite ili se prošećite i podržite Hrvatski savez slijepih

27.10.2021 u 13:54

Bionic
Reading

U subotu, 30. listopada, od 11:00 sati na području stare vojarne Samobor održava se „The Blind Run“, projekt koji je pokrenula Udruga Djeca za bolji svijet kako bi se podigla senzibilnost zajednice za osobe koje imaju problema s vidom, kako bi ih se aktivnije uključilo u društvo i prikupila sredstva za rad Hrvatskog saveza slijepih

Samobor, 25 listopada 2021. – Na području bivše vojarne u Samoboru (ulica Savke Dabčević Kučar), u subotu 30. listopada, s početkom u 11:00 sati održat će se utrka „The Blind Run“. Ovaj humanitarni projekt organizira Udruga Djeca za bolji svijet iz Samobora, a namijenjen je osobama svih životnih dobi kako bi se podigla senzibilnost zajednice za osobe koje imaju problema s vidom te ih se uključilo u sve segmente društva.

„The Blind Run“ projekt, koji bismo na hrvatski jezik preveli kao „Utrka naslijepo“ zamišljen je kao utrka, odnosno šetnja u kojoj sudjeluju slijepe i slabovidne osobe, ali i osobe koje nemaju problema s vidom. Osobe koje sudjeluju u utrci rutu prolaze u paru s drugom osobom. Ako će se utrci priključiti par od dvije osobe koje nemaju problema s vidom, jedna će od njih tada morati staviti maskicu za oči. Uvjet je da barem jedna osoba koja trči u paru s drugom nema mogućnost vidjeti kamo se kreće. Parovi će biti povezani vezicom kako bi se kvalitetnije kretali i snalazili u prostoru“, objasnio je koncept projekta „The Blind Run“ predsjednik udruge Djeca za bolji svijet Leo Petrov te dodao: „Kotizacija za utrku se ne naplaćuje, a prilozi su dobrovoljni. Sav novac koji tako prikupimo ide za Hrvatski savez slijepih.“

Pravila utrke

Osobe koje se 30. listopada priključe projektu „The Blind Run“ mogu trčati ili hodati u paru. Dužina kruga je 800 metara. Broj krugova koji su prolaznici prošli unutar jednog sata donijet će i pobjednika utrke/šetnje. Za svaki prehodani ili pretrčani krug svaki par osigurava određeni iznos novca koji će od strane sponzora biti uplaćen Hrvatskom savezu slijepih.

„Za one koji neće sudjelovati u utrci organiziramo igre tijekom kojih će s prekrivenim očima morati odgonetnuti koji predmet drže u ruci ili će morati precizno prelaziti poligon, a sve kako bi se svi senzibilizirati s osobama koje ne vide. Svi koji se priključe ovom projektu u subotu dobiti će medalju i prigodne nagrade“, zaključio je Leo Petrov i još jednom pozvao sve da se priključe ovom humanitarnom projektu kako bi se što više sredstava osiguralo za Hrvatski savez slijepih.

VIŠE O UDRUZI „DJECA ZA BOLJI SVIJET“  I NJENIM CILJEVIMA

Udruga Djeca za bolji svijet prvenstveno u cilju ima da se djeca od malih nogu uče prihvaćanju različitosti, usvajanju novih znanja, razvijaju nove vještine, ali isto tako i svakodnevno pomažu drugima. Jednako tako cilj nam je djecu poučiti kako se odgovorno odnositi prema prirodi, životinjama i cijelom ekosustavu, kreirajući tako bolji i ljepši svijet. Smatramo da na takav način djeca u budućnosti mogu postati dobri i plemeniti ljudi širokih pogleda i svjetonazora što svi mi kao roditelji priželjkujemo. 

U prilog tome govore i projekti koje smo do sada realizirali. Udruga Djeca za bolji svijet /Children for Better World  je i prije svog osnivanja djelovala godinu dana kao građanska inicijativa u sklopu koje su se organizirale razne kreativne, edukativne radionice bazirane, između ostalog, i na humanitarnom radu. Tako smo do sad organizirali razne radionice od natjecanja u pjevanju, slikanju, modelarstvu, plesanju, pa do raznih humanitarnih akcija gdje smo radili na Ambient farmi u okolici Dugog Sela (hranili životinje i uređivali farmu), pomagali skloništu za napuštene životinje Luč Zagorja u Mariji Bistrici, osmišljavali, izgrađivali, postavljali i bojali kućice za mačke u centru Zagreba, u Tkalčićevoj ulici, postavljali u vrtićima u gradu Samoboru hotele za pčele, pomagali u berbi jagoda, snimili smo čak i glazbeni spot s plesom Jeruzalema, organizirali smo prvu utrku brodića na potoku Gradni u Samoboru gdje su izradi brodića ali i natjecanju sudjelovala djeca sa sindromom Down i gdje je sav prihod koji je prikupljen darovan Udruzi za sindrom Down iz Zagreba.

Udruga je za svoje djelovanje dobila i priznanje od međunarodne udruge Good Deeds Day – humanitarne organizacije koja se bavi promoviranjem dobrih djela i koja djeluje na području 110 zemalja u svijetu,  gdje izabrani  kao lideri u promoviranju i organiziranju dobrih djela u budućnosti u cijeloj Hrvatskoj.

Sve navedene aktivnosti možete pogledati na našoj Facebook stranici.