KALKULACIJE

Dinamova pozicija u skupini se zakomplicirala na lošije; 'modri' za prolaz u LP više ne ovise o sebi

06.11.2019 u 23:58

Bionic
Reading

Dinamo je u dramatičnoj završnici odigrao 3:3 sa Šahtarom, a na ruku mu nije išao ni rezultat u Milanu gdje je Atalanta odigrala 1:1 s Manchester Cityjem (za Talijane zabio Mario Pašalić)

Dinamo je do zadnjih minuta sudačke nadoknade imao 3:1. Tim rezultatom osigurao bi najmanje treću poziciju u skupini i europsko proljeće u Europskoj ligi, ali došao bi i na korak od osmine finala Lige prvaka. No Maksimir je doživio dva šoka i dvoboj je završio 3:3.

Nakon četiri kola Manchester City je prvi s deset bodova, Dinamo je drugi sa pet bodova koliko ima i Šahtar, a Atalanta je na začelju sa jednim bodom.

No nakon šest kola ukoliko će hrvatski i ukrajinski prvak imati jednak broj bodova, bez obzira ako će Dinamo imati bolju gol razliku, Šahtar će završiti ispred 'modrih' zbog boljeg međusobnog omjera, jer je dvoboj u Ukrajini završio 2:2, a susret u Zagrebu 3:3. Dakle, gol više u gostima!

U zadnja dva kola Dinamo i Šahtar imaju iste suparnike, samo što Dinamo gostuje u Milanu i dočekuje u zadnjem kolu City, dok Šahtar ide u goste engleskoj momčadi te je domaćin Atalanti. Kome je lakše, teško je procijeniti, ali Dinamo u borbi za drugu poziciju više nema sve su svojim rukama i mora čekati pomoć drugih.

  • +56
Dinamo - Šahtar, 4. kolo Lige prvaka, 2019/20. Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Realno, oba konkurenta mogu do bodova protiv Talijana, ali lakše će tražiti cijeli plijen Ukrajinci pred svojim navijačima nego Dinamo na strani u Milanu gdje klub iz Bergama igra svoje utakmice u Ligi prvaka.

Protiv Manchester Cityja obje momčadi nemaju previše šanse, iako bi 'građani' u zadnjem kolu mogli na Maksimir istrčati u izmiješanom sastavu, ako osiguraju prolazak skupine kolo ranije. Uglavnom Dinamo ovisi i o drugima i Šahtar je bliže toj drugoj poziciji.

  • +29
Dinamo Šahtar Liga prvaka 6.11.2019. navijači Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Istina Dinamo može dalje proći u Ligi prvaka i samo osvajanjem boda u Milanu, ali jedino u slučaju da u tom slučaju otpisana Atalanta u posljednjem kolu slavi u Ukrajini i da prije toga Šahtar izgubi u Manchesteru. Remi u Italiji osigurava Dinamu minimalno treću poziciju, a time i europsko proljeće.

Postoji scenarij po kojem 'modri' mogu završiti i kao zadnji u skupini. Atalanta pobjeđuje Dinamo i Šahtar, a hrvatski i ukrajinski predstavnik gube utakmice i od Manchester Cityja.