ŠERIFI NA MENIJU

Dinamo u državi koje nema u atlasu

28.07.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Lutajući (bezuspješno) za slavom po opskurnim pretkolima Lige prvaka, Dinamovi starosjedioci proteklih su godina fino upoznali Istočnu Europu i Euroaziju. No ne pamtimo da je zagrebački klub gostovao u zemlji koje nema u atlasima, moldavskoj varijanti Južne Osetije, Abhazije ili Nagorno-Karabaha

Današnji suparnik Dinama u drugom pretkolu, FK Šerif za koji nastupa i jedan šuter po imenu Jymmy (Brazilac), smjestio se u Tiraspolju - središtu Pridnjestrovlja, samoproglašene proruske republike na ozemlju Moldavije.

Područje uz rijeku Dnjestar spada u nekolicinu regija koja su raspadom SSSR-a doživjele rat. Kulturološki, pak, navodno je riječ o jednom od 'posljednjih sovjetskih muzeja na otvorenom' u Europi.

Pridnjestrovljem upravljaju doseljenici iz Rusije, Ukrajine i drugih dijelova SSSR-a, ili njihovi potomci. Tu je i vojni kontingent od 1.200 ruskih 'mirovnjaka' koje moldavska vlada ne uspijeva iseliti s područja. Tamošnji predsjednik Igor Smirnov na vlasti je ravno od 1990. godine.

Pored atentata na neke političare i dva teroristička napada u javnom prometu, situacija se do danas sredila utoliko što većina stanovnika ima moldavske putovnice, moldavska carina nadgleda trgovinu, a i nogometni klubovi nastupaju u moldavskoj ligi. I ne samo da sudjeluju, nego je Šerif neprikosnoveni baja tamošnjeg nogometa: osnovan 1997, u 21. stoljeću osvojio je sve naslove prvaka uz sedam kupova.

Lani je dohvatio i Kup ZND-a, natjecanje u kojem nastupaju velikani poput kijevskog Dinama, Rubina iz Kazanja i donjeckog Šahtara. Usput su u pretkolu Lige prvaka izbacili prašku Slaviju, da bi ih tek u trećem krugu istisnuo Olympiacos. Zagrebačke plave dočekuju u pobjedničkoj formi nakon 3:0 u gradskom derbiju protiv FK Tiraspolja.

Trener Šerifa Andrei Sosnickij mijenjao je pozicije u prvoj postavi, možda i da zavara eventualne Dinamove uhode. Brazilac Nadson isproban je kao vođa obrane, a spomenuti golgeter Jymmy promijenio je mjesto s povučenim napadačem, Crnogorcem Markom Đurovićem. Šerif bi trebao istrčati u formaciji 4-2-3-1.

'Dinamo je ozbiljan protivnik visoka nogometnog znanja. Smjesa mladosti i iskustva, fizički moćna ekipa koja vrlo brzo prelazi u napad. Vole imati loptu u svojim nogama i puno napadati. No iskustva s pretkolima pokazuju da, osim kvalitete, presuđuje i psihologija. Možemo im se suprotstaviti momčadskom igrom', kazao je Sosnickij.

Dinamo, zanimljivo, neće biti smješten u Tiraspolju, nego u glavnom gradu Moldavije Kišinjevu. Pred utakmicu će putovati 70-ak kilometara. U Dinamu tvrde da nije riječ o diplomatskim začkoljicama, nego o uobičajenom protokolu za gostujuće momčadi. Glasnogovornik Ado Kožul tvrdi da u Tiraspolju (100 tisuća stanovnika) jednostavno nemaju odgovarajuće ugostiteljske ustanove. Zanimljivo proturječje: ispada da ima profi nogometa, a hotela ne. Nadamo se da se lokalne vlasti neće poslužiti 'bananarepubličkim' metodama, pa prije tekme, recimo, malo zadržati na carinskoj provjeri autobus s Dinamovim nogometašima…