NEMOĆNI KOPRIVNIČANI

Dinamo s uvjerljivih 4:1 nadomak finalu Kupa

06.04.2011 u 19:57

Bionic
Reading

Aktualni prvaci Hrvatske s lakoćom su ostvarili uvjerljivu prednost protiv Slaven Belupa i već nakon prve polufinalne utakmice domaćeg Kupa mogu početi razmišljati o finalu. Konačnih 4:1 vjerno oslikava stanje stvari na travnjaku; Dinamo je, jednostavno rečeno, puno bolji od koprivničke momčadi

Nakon što je u utorak Cibalia na svom travnjaku s minimalnih 1:0 nadvisila Varaždin u prvoj polufinalnoj utakmici domaćeg kupskog natjecanja, drugi polufinalni par igrao je svoj susret 24 sata kasnije. Dinamo je na oronulom Maksimiru ugostio Slaven Belupo i sasvim je očito da su nogometaši Vahida Halilhodžića vrlo ozbiljno shvatili svoj posao. Nakon nedavnih 0:0 istih suparnika u prvenstvenoj utakmici, u srijedu popodne 'modri' su već u prvih pola sata gotovo riješili pitanje finalista.

U petoj minuti Ivan Milardović igrao je rukom u svom kaznenom prostoru, pa iako se s tribina jedanaesterac činio pomalo sumnjivim, Ivan Bebek bez razmišljanja pokazao je na bijelu točku. S obzirom na to da se ni gosti nisu bunili, valja vjerovati u ispravnu sudačku odluku. Siguran realizator penala bio je Sammir kojemu je to bio prvi proljetni pogodak za Dinamo.

Domaćini su nakon ranog vodstva i dalje vrlo aktivno igrali i tražili način kako ponovno ugurati loptu u mrežu suparnika, a u devetoj minuti su i stigli do 2:0. Strijelac lijepog gola bio je mladi Slovak Jakub Sylvestr koji je solo akcijom prevario golmana Rodića. No ni to nije bio kraj muka Koprivničana u prvih 45 minuta. U 22. minuti Sammir je poput šila uletio u šesnaesterac gostiju, a suparnička obrana brzo se skupila oko njega. Na žalost navijača Slaven Belupa, ne samo da nisu otklonili opasnost, nego su i prekršajem zaustavili najboljeg ovogodišnjeg igrača Dinama, a sudac je ponovno pokazao na kazneni udarac. Ovog puta uspješan je bio Milan Badelj.

Od tog trenutka Dinamo kao da je malo stao i gosti su se brzo pribrali. Do kraja prvog dijela čak su imali i dominaciju na travnjaku, a u 35. minuti stigli su i do pogotka. Nakon jednog 'slobodnjaka' sa 25 ili 30 metara, lopta je stigla do usamljenog Leona Benka koji je matirao Ivana Kelavu. Je li bilo zaleđe ili ne, ovisi o tome je li netko od gostiju dirao loptu koja je stigla do strijelca. Kako bilo, 'modri' su tražili zaleđe, pomoćni sudac nije digao zastavicu i Bebek je pokazao na centar.

U nastavku, Dinamo je silovito krenuo po četvrti gol. Igrači u plavim majicama imali su inicijativu i (polu) prilike, no lopta nikako nije htjela u mrežu. Igra gostiju s kraja prvog poluvremena posve se raspala, njihovi startovi postajali su sve grublji kako je utakmica odmicala, a gol domaćih visio je u zraku. Ipak, unatoč nekoliko izvrsnih prilika, a posebno valja istaknuti Ademijevu iz 84. minute, mreže se do same završnice više nisu tresle. A onda je golman Rodić nevjerojatno nespretno reagirao na jednom ispucavanju i doslovce uštopao loptu neumornom Ivanu Tomečaku. Mladi igrač Dinama nije imao nikakvih problema u nastojanju da pospremi loptu u mrežu i svom klubu osigura uvjerljivu pobjedu. Uzvrat je u Koprivnici 20. travnja i teško je vjerovati da će aktualni prvaci propustiti tako veliku prednost i doslovce sami sebe izbaciti iz finala Kupa.

DINAMO - SLAVEN BELUPO 4:1
Stadion Maksimir, gledatelja 1.000; Sudac Ivan Bebek (Rijeka)

Strijelci: 1:0 Sammir (7-11m), 2:0 Sylvestr (9), 3:0 Badelj (23-11m), 3:1 Benko (35), 4:1 Tomečak (88)

Dinamo: Kelava - Cufre, Barbarić, Tonel, Ibanez - Tomečak, Badelj, Calello, Sammir (Ademi) - Sylvestr (Mesarić), Beqiraj (Rukavina)
Slaven Belupo: Rodić - Maras, Rogulj, Kokalović (Bagarić), Poldrugač - Nynkeu, Milardović, Poljak (Vojnović) Havojić (Bušić) - Benko, Mujanović