NE BOJI SE NIKOGA

Dinamo s olovnim nogama i glavom u oblacima

22.07.2009 u 11:23

Bionic
Reading

Hrvatski nogometni prvak izbjegao je jednu europsku zamku i došao na pola puta do ostvarenja zacrtanog cilja. Pobjedom u sljedećem krugu osigurao bi još osam međunarodnih dvoboja i svoj 'rok trajanja' produljio barem do Božića

Povijest će svjedočiti: Dinamo je u dva susreta nadjačao Armence sa 3:0 i bez drame prošao dalje i na tome mu treba čestitati. Umjetnički dojam brzo izblijedi, sve greške koje nisu kažnjene padaju u zaborav. A u Dinamovom slučaju ih je bilo. Da je Pjunik imao samo jednog Ramazanova (debeljuškasti hakler koji je prije dvije godine u dresu Hazara mučio 'modre'), igrača koji je u stanju povezati linije i povesti kontru, moglo je biti i drukčije.

No, traume su izostale i oduševljeni Zdravko Mamić od sreće je doslovno doskakutao u svlačionicu. Igračima je čestitao na pristupu i trudu i rekao im da se ovakvi nemaju koga bojati. Taj se virus s čovjeka kojemu je kamenčina pala sa srca ekspresno raširio svlačionicom i svi su igrači pred mikrofonima ponavljali šefovu rečenicu. Svejedno im je tko slijedi, ne boje se nikoga.

To je OK, nisu ni Irci ni Austrijanci netko od koga bi se hrvatskom prvaku trebale tresti gaće, ali možemo pretpostaviti da su Mamić i igrači uračunali rapidan napredak forme u sljedeća dva tjedna. Ovako troma momčad s protokom lopte sporim kao hrvatsko pravosuđe ne bi smjela u javnost izlaziti s teškim izjavama. Kolege koje su uživo gledale Salzburg i Bayern kažu da su Austrijanci trkački izuzetno moćni.

Trenera Jurčića može veseliti solidna realizacija koju su 'modri' upropastili tek kada je dvoboj bio odlučen, ali i on bi mogao malo preispitati svoje riječi. Razloge loše igre svojih momaka u prvih 45 minuta protiv Pjunika strateg je našao u 'katastrofičnoj klimi koja se stvara protiv kluba'. Odmah mu je moralo biti jasno da Dinamo živi u stresu i da može zaboraviti navike iz Pule i Slaven Belupa. Ozračje u Zagrebu je drukčije i Kruni bi pametnije bilo da se koncentrira na uigravanje linija umjesto da gubi živce i energiju boreći se s vjetrenjačama. Ako prođe Salzburg/Bohemians, onda neka raspravlja o čemu ga volja.

Uglavnom, Dinamo je rutinski arhivirao Pjunik, boksačkim rječnikom dobio ga je jednoglasnom odlukom sudaca na bodove. Nokaut je izostao jer u igračima još nema dovoljno svježine i motiva. Oni i sami priznaju da su im Armenci bili teži zalogaj od očekivanog, ali ostavljaju dojam kao da su vrlo zadovoljni vlastitom igrom. Ipak, jasno je da će za tjedan dana na gostovanju (bilo Dublin, bilo Salzburg) biti za klasu bolji, izdržljiviji i brži kako bi optimizam koji isijavaju imao realno pokriće.

I još jednom, nogomet bez navijača nema smisla. Utakmice bolje da se uopće ne igraju nego da se igraju pred praznim tribinama.