NOVO POGLAVLJE

Dinamo lako sa Slovenijom i Liliputom

13.07.2010 u 09:23

Bionic
Reading

Naširoko opjevane Dinamove europske frustracije kalendarski dolaze kasnije. U prvim pretkolima Maksimir proteklog desetljeća u pravilu slavi pobjede i nada se, a protiv današnjih gostiju iz Kopra još je jedna nesrušena tradicija

Zadnji put Dinamo je na prvoj europskoj stepenici posrnuo prije deset godina, a i tada je bolja bila momčad 's drugog svijeta', talijanski Milan. Otada, s obzirom na pad europskog rejtinga, uvodne prepreke puno su manje zahtjevne i Dinamo ih u pravilu prolazi.

Flora, ZTE, Maribor, Primorje, Ekranas, Khazar, Linfield i Pyunik, sve su to klubovi iz 'europskog Liliputa' na kojima se Dinamo od 2000. do danas zagrijavao i hvatao zalet za nove neuspješne pokušaje proboja u proljetni dio natjecanja.

Od tih osam dvoboja najefikasniji je bio dvoboj sa ZTE-om koji je završio s ukupnih 9:1, a najviše problema bilo je s Khazarom, koji je slomljen tek u maksimirskim produžecima.

U istom razdoblju Dinamo je u europskim kupovima četiri puta igrao protiv predstavnika Slovenije. Prvi put 2003. kada je Drpić gotovo s centra pogodio za ukupnih 3:2 i prolaz u iduću fazu. Godinu kasnije Primorje iz Ajdovščine je u Zagrebu svladano s uvjerljivih 4:0, pa grozna predstava plavih i poraz 2:0 u Novoj Gorici nisu imali posljedice.

Prije tri godine Domžale su dva puta svladane, a isti scenarij ponovio se i 2008. Ukupan dojam je da su, uz Mađare, Slovenci najdraže mušterije plavih, ostaje vidjeti hoće li sva ta statistika preživjeti i idući utorak, kada će ili Koper ili Dinamo završiti svoj europski put.

Prvi dvoboj igra se u Maksimiru večeras u 20.15 sati.