zovite nas 'milijunaši'

Dinamo je ove sezone u Europi postavio rekord koji će svima u Maksimiru izmamiti osmijeh na lice

12.12.2019 u 13:21

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama u srijedu su navečer završili svoj ovosezonski europski put. Svi redom mogu biti ponosni na ono što su ostvarili u Ligi prvaka, a posebno će sretni biti čelnici 'modrih' jer klupska je blagajna puna do vrha. Evo koliko je Dinamo zaradio...

Nakon svega, bez obzira na ispadanje Dinama iz Europe, ima i dovoljno razloga za zadovoljstvo. Realno, veći dio zacrtanog sportskog plana je ostvaren, Dinamo se nije osramotio, do posljednjeg je kola bio ravnopravni sudionik grupne faze Lige prvaka s dobrim šansama za nešto više. OK, na kraju 'modri' nisu uspjeli, razočaranje je razumljivo, ali...

To je ono sa 'sprtske strane' gledišta. Hajmo mi na onu poslovnu, tj. financijsku stranu. Eeeeeee, tu već stojimo puno bolje. S ove je strane nebo vedrije, s tendencijom da bude i još puno vedrije.

Da, Dinamo je ispao iz Europe, ali je u isto vrijeme postavio povijesni rekord koji će zadovoljiti čelnike kluba. Ostvarena je rekordna zarada od nagrada u europskim natjecanjima! Podsjetimo, prošle je sezone Dinamo sjajnim nastupima u Europskoj ligi uprihodio oko 17 milijuna eura, bilo je to 'neočekivani poguranac' za klupski proračun na osnovi kojeg se krenulo u ostvarenje još ambicioznijeg plana.

I taj se plan ove sezone ostvario. Itekako se ostvario. Da, Dinamo je u Europi ove sezone samo iz nagradnog fonda Uefe za Ligu prvaka ukupno zaradio 29,5 milijuna eura!

Samo je plasman u skupinu Lige prvaka donio 15,25 milijuna eura. Uz to će dobiti i 'nagradu' koju UEFA dijeli na osnovi klupskog uspjeha u posljednjih deset godina. Iako Dinamo ima sedmi najslabiji koeficijent od svih ovosezonskih sudionika Lige prvaka, ipak će dobiti respektabilnih 7,7 milijuna eura nagrade. Pobjeda protiv Atalante u 1. kolu donijela je još 2,7 milijuna eura, a dva remija sa Šahtarom u 3. i 4. kolu značila su zaradu od ukupno 1,8 milijuna eura.

  • +54
Dinamo - Manchester City, 6. kolo Lige prvaka, 2019/20. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Treba pribrojati i nagrade iz utakmica pretkola Lige prvaka (dvije pobjede protiv Saburtala, pobjeda i remi s Ferencvarošem, pobjeda i remi s Rosenborgom) i time dolazimo do ukupne svote od 29,5 milijuna eura. No, tome još treba dodati i dio kolača od marketinških prava (između dva i tri milijuna eura!), te izdašnu zaradu od ulaznica jer ne treba zaboraviti da je Maksimir bio rasprodan za sve tri utakmice Lige prvaka.

Kad se sve to zbroji, ispada da je Dinamo do srijede 11. prosinca zaradio oko 34 milijuna eura (par stotina tisuća manje ili više!), dvostruko više nego prošle sezone kad je igrao u osmini finala Europske lige!

Čelni ljudi Dinama sigurno imaju razloga za zadovoljstvo, realno novac koji su 'modri' zaradili za hrvatske prilike enorman. Toliko se u svim klubovima Hrvatski Telekom Prve lige zajedno 'okrene' u cijeloj sezoni...