raspad 'modre' generacije

Ispadanje iz Europe znači rasprodaju na Maksimiru; Dinamo već ove zime napuštaju najveće zvijezde

12.12.2019 u 06:35

Bionic
Reading

San o europskom proljeću razbijen je teškim porazom od Manchester Cityja, a čelnici 'modrih' sada imaju težak zadatak. Teško da će ovu momčad uspjeti zadržati na okupu jer za nastavak sezone i obranu naslova prvaka u Hrvatski Telekom Prvoj ligi ne trebaju pomoć Olma, Petkovića, Livakovića...

U hladnoj prosinačkoj večeri, nakon teškog 4:1 poraza od Manchester Cityja u Ligi prvaka, najteže je bilo samim igračima Dinama i treneru Nenadu Bjelici, ali i klupskim čelnicima.

Koliko god svi zajedno bili ponosni na sve što su ove sezone učinili u Ligi prvaka, toliko su svjesni - iako si u ovom trenutku baš i ne žele priznati - da je ovo kraj jedne velike i sjajne generacije. Dinamo do kraja polusezone čekaju još dvije domaće utakmice, protiv Lokomotive (14.12.) i Rijeke (18.12.), a ti bi susreti za neke od igrača mogle biti i posljednje u dresu Dinama.

I neka vas ne zavaravaju izjave Nenada Bjelice i klupskih vrhovnika koji se iz dana u dan nadaju kako će ipak nekim čudom uspjeti zadržati ovu istu momčad na okupu. Imaju njihove nade realnu podlogu, Dinamo je sjajno zaradio u Ligi prvaka ove sezone, blagajna je puna do vrha, ali klub treba živjeti i u godinama koje dolaze. A to može samo prodajom igrača. Pogotovo onih najboljih koji će svojim odlaskom klubu uprihoditi desetke milijuna eura...

Prije svih je to Dani Olmo koji je već duže vrijeme na meti najjačih europskih klubova i samo je pitanje trenutka kad će stići ona prava ponuda, možda i veće i izdašnija od 40 milijuna eura koliko bi zadovoljilo čelnike Dinama. Realnost je takva da je Olmo prerastao ovaj Dinamo, jednostavno je vrijeme da krene dalje. Ne treba Olmo više Dinamu koji će i bez njega dominirati HT Prvom ligom, ako već mora otići, onda je ovaj zimski prijelazni rok najbolji trenutak. I vjerujte, to će biti najbolje i za Danija i za Dinamo.

Španjolac će teško pronaći motiva za igru na proljeće, u HT Prvoj ligi neće 'nabijati' cijenu, a može se - ne daj Bože - i ozlijediti. A prava će ponuda doći, ako već i nije na stolu. Velikani stoje u redu, pa i sam je Guardiola u srijedu navečer otvoreno prizano da bi Olma volio vidjeti u svom Cityju. Pitanje je samo što o toj Pepovoj želji misle u Barceloni, Milanu, Borussiji (D), Real Madridu...

Ako je Olmo prvi izbor za odlazak, odmah iza njega je Bruno Petković koji je povratkom u Dinamo igrački procvao, oživio karijeru, postao standardni reprezentativac... Ima Petko dovoljno ponuda, a Dinamo bi za njega lagano mogao dobiti 10 milijuna eura. Realno, i bez njega se može u nastavku domaće sezone, a sad je najbolji trenutak za prodaju.

Tu je i golman Dominik Livaković koji je prošlog ljeta bio već na izlaznim vratima. I sad je 'jednom nogom vani', ipak se radi o vrhunskom golmanu, standardnom hrvatskom reprezentativcu, dokazanom u Ligi prvaka i Europskoj ligi. Cijena? Kao i Petković, 10 milijuna eura učinilo bi ga najskupljih Dinamovim golmanom svih vremena.

  • +54
Dinamo - Manchester City, 6. kolo Lige prvaka, 2019/20. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

U krugu onih koji bi već ove zime mogli napustiti Maksimir je i kapetan Arijan Ademi kojemu je ovo možda i posljednja prilika za odlazak u inozemstvo. Interes iz Francuske i dalje postoji, no dojam je da se Ademiju baš i ne ide iz Dinama.

Amer Gojak i Mislav Oršić također očekuju izdašne ponude već ove zime, ali dojam je da bi njima ipak pametnije bilo odraditi sezonu do kraja, pa onda u ljetnom prijelaznom roku čekati priliku. Uostalom, neće ni Dinamo sad ići u bespotrebnu i mahnitu rasprodaju. Nenad Bjelica je najavio izgradnju momčadi za sljedeću sezonu, a Gojak i Oršić imaju već sada zajamčena mjesta u tom 'novom Dinamu'. 

Kako god bilo, ova je momčad Dinama jednostavno 'preskupa za održavanje' jer u Hrvatski Telekom Prvoj ligi cijena najboljim igračima neće rasti. Prevelik je rizik čekati ljeto, tržište će biti uzdrmano jer se igra Euro, mnogi će klubovi čekati završetak natjecanja i tek onda ići u kupovinu. A uvijek je tu i mogućnost ozljeda. Pa čemu onda riskirati, treba biti iskren i priznati kako je došao trenutak rastanka. Da, vrlo je vjerojatno da će već ove zime najveće zvijezde će napustiti Dinamo...