GRADSKI I JADRANSKI DERBI

Dinamo i Hajduk sretni u završnicama

19.09.2010 u 21:56

Bionic
Reading

Odigrane su posljednje dvije utakmice osmog kola Prve HNL. U gradskom okršaju u Maksimiru Dinamo je golom Tomislava Barbarića svladao Zagreb 1:0, dok je u jadranskom derbiju na Kantridi Hajduk preko Marija Brkljače sa 1:0 srušio Rijeku

DINAMO – ZAGREB 1:0

Trener 'modrih' Vahid Halilhodžić rekao je prije dvoboja da želi vidjeti Dinamo kakav je bio protiv Villarreala, ali to se nije dogodilo. 'Modri' su došli do pobjede, ali teže nego što se očekivalo. 'Pjesnici' s novim trenerom na klupi Lukom Pavlovićem stvorili su čvrsti zid ispred svojeg vratara Višića koji je sigurno zaustavljao mlake pokušaje prvaka.

S druge strane, gosti nisu bili previše opasni, čekali su svoju priliku iz kontre. Nisu je dočekali iako je u drugom poluvremenu Abdurahimi (71. minuta) bio u dobroj situaciji. Najbolja prilika za domaćina stigla je tek u 80. minuti kada je Kramarić s pet metara pucao slabo u Višića.

I kada su svi očekivali da će treći put u nizu u Maksimiru momčad iz Kranjčevićeve uzeti barem bod, stvar za 'modre' je spasio mladi Tomislav Brabarić. Dinamov stoper je u sudačkoj nadoknadi bio najviši u skoku te je zatresao mrežu i razveselio veći dio od desetak tisuća ljudi koji su se našli na tribinama.

RIJEKA – HAJDUK 0:1

Puno toga se vidjelo u jadranskom derbiju. Bilo je tu vratnica, krvavih nosova, isključenja, oštrih prekršaja, borbenosti, ali ne i dobrog nogometa. U 'ratu' na travnjaku s(p)retniji su bili gosti koji su stigli do trijumfa koji ih je lansirao na prvo mjesto na ljestvici Prve HNL, s bodom ispred Dinama.

Hajduk je na Kantridu stigao s nizom od četiri utakmice bez pobjede, a na Rijekinoj strani je bila i tradicija, jer je u zadnja četiri prvenstvena ogleda na Kantridi svladala Splićane. Sada su ti negativni nizovi prošlost.

Možda bi sve bilo drugačije da je Rukavina u 10. minuti sa 16 metara zatresao mrežu umjesto vratnice, no to se nije dogodilo. Poslije toga pravih prilika je bilo malo. Sve se na obje strane svodilo na udarce iz daljine ili ubacivanja, no to nikome nije donijelo prednost. Iz prvog poluvremena treba tek izdvojiti situaciju iz 36. minute kada je Đalović bio sam na desnoj strani u kaznenom prostoru gostiju, gurnuo je loptu prema petercu, a Rodić je zamalo zakasnio.

Na početku drugog dijela pocrvenio je Anas Sharbini. Riječanin u dresu 'bilih' s leđa i to đonom je startao na Švrljugu te ostavio svoju momčad na cjedilu. No Hajduk s igračem manje nije bio u podređenom položaju, a ono što nije pokupila splitska obrana, zaustavio je Subašić (Stepčić) ili s desetak metara promašili Rijekini igrači (Kreilach).

Igrala se 88. minuta, a Vukman je izbio ubačaj Ibričića, ali samo na vrh šesnaesterca. Tamo se našao Brkljača koji je zabio sjajan gol i rastužio veći dio Kantride na kojoj se je okupilo oko osam tisuća gledatelja.