2:1 U HELSINKIJU

Dinamo i blijedom igrom stigao do pobjede u Finskoj

27.07.2011 u 19:57

Bionic
Reading

Dinamo je u prvom susretu 3. pretkola Lige prvaka stigao do vrijedne pobjede od 2:1 nad domaćim HJK Helsinkijem te tako osigurao mirni uzvrat u kojem samo treba potvrditi prolaz u završnu fazu prednatjecanja

Dinamo je u Finsku odletio prepun optimizma i samopouzdanja, uvjeren da već u prvoj utakmici 3. pretkola Lige prvaka može ostvariti pobjedu koja bi gotovo jamčila završni krug play-offa za najcjenjenije klupsko nogometno natjecanje na svijetu. Premda i dalje desetkovan u obrani, Kruno Jurčić najavljivao je čvrstu igru, inicijativu i - golove.

A nije baš tako krenulo. Finski prvak HJK Helsinki poveo je već na startu susreta i to nakon nevjerojatne pogreške golmana Kelave koji je istrčao do ruba svog kaznenog prostora po loptu koju nije smio uzeti rukom. Domaći napadač Ring izvrsno se snašao i lobom pogodio nebranjenu mrežu. Dinamo je do tog trenutka zaista imao blagu inicijativu, no ne i prilike. Stoga je primljeni gol ipak bio pomalo šokantan epilog dotadašnjeg tijeka utakmice.

Srećom, 'modre' tih 0:1 nije izbezumilo. Nastavili su igrati svoju igru i pet minuta kasnije im se posrećilo. Bećiraj je povukao jednu kontru po desnoj strani, ubacio oštro pred peterac domaćina, a Rafinha je ispred Alispahića snažno loptu ispucao u - mrežu. Čudan autogol, no itekako dobrodošao hrvatskom prvaku.

U nastavku susreta 'modri' su igrali, napadali i stvarali akcije, a domaćini prijetili u kontrama. Helsinki nije ostavio dobar dojam i činjenica je da ga je Dinamo doslovce mogao pregaziti samo da je bilo više hrabrosti krenuti naprijed. Uostalom, u 77. minuti dotad posve nevidljivi Sammir završio je pogotkom jednu polukontru 'modrih'. Dinamo kao da je cijelo prvo poluvrijeme, a i dobar dio nastavka, igrao sa 10 igrača i to samo zato jer se hrvatskog Brazilca nije vidjelo - nigdje! To samo dokazuje da su Finci definitivno preslab suparnik 'modrima'.

Istine radi, treba naglasiti i da je Kelava dvaput u drugom poluvremenu bravurozno intervenirao, ali i da je Dinamo igrao puno ispod očekivanja. Pobjeda je ostvarena, no u igri kakvom sumnjamo da bi dobili recimo Hajduk, a kamoli iole jačeg suparnika, kakav ih možda čeka u 4. pretkolu Lige prvaka.

HJK HELSINKI - DINAMO 1:2 (1:1)

Stadion Finnair; gledatelja: 10.000; Sudac: Kovarik (Češka).

Strijelci: 1:0 Ring (14), 1:1 Rafinha (19-ag), 1:2 Sammir (77)

HJK HELSINKI: Wallen - Rafinha, Lindstrom, Ojala, Sumusalo - Bah; Riihilahti, Zeneli (Sorsa, 62); Ring - Sadik (Litmanen, 78), Pukki (Pelvas, 82)
DINAMO: Kelava - Vrsaljko, Vida, Tonel, Ibanez - Leko; Badelj, Alispahić (Kovačić, 69); Sammir (Calello, 89) - Krstanović, Beqiraj (Rukavina, 59)