SVLADAVAJU PRVE PREPREKE

Devet hrvatskih alpinistica spava na 6000m

18.04.2009 u 12:54

Bionic
Reading

Devet članica 2. hrvatske ženske alpinističke ekspedicije "Everest 2009" u posljednja je dva dana uspješno prešlo sedam kilometara dug 'Khumbu ledeni slap', prvi od četiri ključna problema uspona na najviši vrh svijeta Mount Everest (8850m) i prespavalo na prvom visinskom logoru (6000m)

Tzv. logor 1 nalazi se na početku 'Western Cwm-a', velike snježne doline između Nuptsea i 'Zapadnog ramena' Everesta, a veliki ledeni slap koji vodi do njega zloglasan je zbog velikog labirinta seraka i dubokih pukotina preko kojih je ove godine postavljeno tridesetak željeznih ljestvi. Ova zahtjevna dionica uspona na Everest s južne strane u pravilu se tijekom ekspedicije prolazi četiri do pet puta. Prvi put, dok organizam nije aklimatiziran penjačima u prosjeku treba šest do osam sati, a devet od ukupno jedanaest članica ekspedicije, ledeni je slap savladalo za pet sati. Idućih dana radit će se na formiranju 'logora 2' (6450m). Osim 'ledenog slapa', uspon s južne strane na vrh svijeta ima još tri poznata problema, a to su 1400 metara duga strma ledena padina 'Lhotse face' pri kraju koje se nalazi i logor 3, zatim stjenovita 150-metraska barijera 'Yellow band' na visini od 7800 metara, te vršna piramida na kojoj se neposredno prije samog vrha nalazi i poznati stjenoviti skok 'Hillaryjeva stepenica'.

Sve članice ekspedicije osjećaju se fizički i psihički dobro, a vremenska prognoza trenutno je povoljna. U baznom logoru Everest trenutno se nalazi tridesetak ekspedicija iz cijeloga svijeta ali nitko još nije prešao visinu 'logora 2'.

Druga hrvatska ženska ekspedicija 'Mt. Everest 2009' na put dug 72 dana krenula je iz Zagreba 24. ožujka s ciljem da osvoji najviši vrh svijeta bez uporabe umjetnog kisika i pokušaj najbržeg ženskog uspona u povijesti, odnosno neprekidnutog uspona iz Baznog logora do vrha što još nije uspjelo nijednoj ženi.

Članice ekspedicije su Darija Bostjančić, Iris Bostjančić i Vedrana Simičević iz Rijeke, Sanja Đurin iz Varaždina, Jana Mijailović iz Zadra, Milena Šijan iz Splita, te Tea Đurek, Josipa Levar, dr. Lana Đonlagić, Sunčica Hrašćanec, Ena Vrbek iz Zagreba, a voditelj ekspedicije je Darko Berljak.