TRENERI, IGRAČI, NOVINARI

Deset najsmješnijih nogometnih floskula

03.08.2011 u 12:31

Bionic
Reading

U osvit novog prvenstvenog ciklusa hrvatskog nogometa nije loše osvrnuti se na onu često zanemarenu, zapravo komičnu stranu nogometne igre. Kako razni nogometni djelatnici često komuniciraju s predstavnicima medija, s vremenom su naučili davati klišeizirane odgovore, popularne floskule, da bi razgovor ostao kratak i nezahtjevan

Neke od tih floskula stvarno su smiješne, kada se bolje promisli o njima, a izdvojili smo sljedećih deset…

10. Pali smo psihički
Možda najmisteriozniji razlog kojim treneri opravdavaju gubitak utakmice. Redovito se upotrebljava nakon susreta u kojem je dotična momčad i više nego očito pala fizički, ali nikome nije ugodno reći: 'A, čujte, dečki nisu baš dobro trenirali ovaj tjedan pa su zadnjih dvadesetak minuta ostali bez daha.' Prihvatljivije se čini pripisati poraz lošem raspoloženju i psihičkim moćima.

9. Mi ovdje nismo došli izgubiti
Jedan od najboljih odgovora na novinarsko pitanje: 'Što očekujete od današnje utakmice?' Sigurno je jako stimulativno za ekipu i sve oko kluba kada znaju da trener ili netko od igrača mora napomenuti da ne planiraju izgubiti. Teško bi takvi prošli s legendarnim Helenijem Herrerom, koji je jednom prilikom kaznio igrača jer je rekao 'u Rim smo došli igrati' umjesto 'u Rim smo došli pobijediti'.

8. Bila je ovo neizvjesna, prava prvenstvena utakmica
Ovaj komentar djelomično dugujemo kolegi Željki Veli, koji se, prenoseći neku od utakmica stranih liga, našalio da je stvarno napeta, što bi se reklo 'prava prvenstvena'. I dok u nekim ligama to još ima smisla, u Hrvatskoj nema. Prvenstvo je sve samo ne napeto. Neizvjesno je samo koja će ekipa biti manje loša i napraviti manje obrambenih grešaka te na račun toga završiti iza Dinama i Hajduka.

7. Bili smo/su sretniji i spretniji
Ako je ikad postojao univerzalni odgovor kada igrač ili trener zapravo nemaju što za reći, onda je to ovaj. Kada malo bolje razmislimo, ta je izjava potpuno bez sadržaja i njome se dakako ništa nije objasnilo. Ovako, kao fraza, može zvučati simpatično, ali njome se ne ispunjava svrha intervjua nakon utakmice, kada bi trener ili igrači trebali dati neku vrstu stručnog uvida u utakmicu.

6. Postavili smo se čvrsto
Sama izjava nije sporna koliko okolnosti. Treneri imaju naviku reći 'postavit ćemo se čvrsto', a ta se izjava treba prevesti: 'Igrat ćemo bunker. Tući ćemo po nogama. Vidjet ćemo koliko dugo će to prolaziti.' Nikako nije jasno zašto je sramota reći da će momčad igrati bunker ako se zna da je u modernom nogometu pravi bunker strahovito taktički zahtjevna formacija koju samo trenerski majstori znaju postaviti.

Neki igraju prečvrsto

5. Pobjedi se ne gleda u zube
Pobjeda je bitna, nešto manje kvaliteta igre – jasna je poruka koju žele reći razni nogometni djelatnici. Analogija s narodnom izrekom 'poklonjenom konju se ne gleda u zube' i više je nego očita, ali ono je što se zaboravlja: konj ima zube, a pobjeda, gle slučaja, nema! Pobjedu se može steći uz dobru ili lošu igru, ali koliko god ta igra loša bila, pobjedi neće izrasti zubi pa taman čekali dovijeka.

4. Promašio je stopostotnu šansu
Ako je šansa stopostotna, ona prestaje biti šansom i postaje izvjesnost, a ta se krilatica koristi i za situacije pred golom čiji je ishod sve samo ne izvjestan. Primjerice, često se može čuti da se situacije u kojima igrač izlazi sam pred protivničkog golmana proglašavaju stopostotnim prilikama. Ne znamo koja je točna statistika, ali dali bismo se okladiti da barem u 40 posto slučajeva to ne završi pogotkom.

Neiskorišteni ziceri

3. Primili smo/su gol u najgorem trenutku
Lako se sjetiti one epizode 'Seinfelda' u kojoj će ti svaki prijatelj preporučiti svog zubara jer upravo je njegov – najbolji! Paradoks je jednostavan – ne postoji toliko najboljih, kao što ne postoji ni toliko najgorih. Primiti gol na početku, na kraju poluvremena, na početku drugog poluvremena, nakon postignutog vlastitog pogotka – sve su to navodni najgori trenuci. Jednostavno, potreban je konsenzus nogometnih djelatnika oko najgoreg trenutka i kasnije pridržavanje te odluke.

2. Morat ćemo pružiti 120 posto
Ovom bismo prilikom htjeli razjasniti jednu stvar – nijedan čovjek nije pružio 120 posto svojih mogućnosti. Kada netko odigra nevjerojatnu utakmicu, u kojoj mu sve polazi za nogom i još k tome ima sreće, onda je na 100 posto, ne više. Zabuna vjerojatno nastaje zbog činjenice da neki igrači ili momčadi ponekad odigraju znatno bolje no inače pa se stekne dojam da igraju bolje nego što mogu.

1. Lopta je okrugla
S godinama je ova rečenica postala sinonim za neizvjesnost nogometa i drugih loptačkih sportova. Međutim, je li doista tako? Zamislimo samo da je ona u formi kocke, valjka ili stošca? Bi li tada sport bio imalo predvidljiviji? Ne samo da ne bi bio predvidljiviji, nego se usuđujemo reći da je oblik lopte upravo ono svojstvo koje njezino kretanje i ishod utakmica, s obzirom na pravila, čini najpredvidljivijima mogućima.