lovu na sunce

Davora Šukera uoči Svjetskog prvenstva čekaju neugodni pregovori s igračima

25.05.2018 u 10:30

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija okuplja se u subotu (26. svibnja) u Zagrebu, a prvi dio priprema za Svjetsko prvenstvo u Rusiji odradit će u Rovinju. No, prije nego što izbornik Zlatko Dalić povede naše trupe put Rusije igrači i predsjednik HNS-a Davor Šuker moraju riješiti jedno važno pitanje...

Hrvatski nogometni savez od Fife će samo za plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji dobiti nagradu od osam milijuna dolara. Raniji dogovor igrača koji su taj plasman i ostvarili s predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom bio je da se nagrade dijele u omjeru 70:30 posto u korist Saveza.

Kapetan Luka Modrić, suigrači i stručni stožer od te će premije dobiti oko dva i pol milijuna dolara, 80 posto od toga ide igračima (svaki će dobiti premiju ovisno o tome koliko je igrao u kvalifikacijama!), a ostatak ide stručnom stožeru, bivšem s Antom Čačićem na čelu te aktualnom kojeg predvodi Zlatko Dalić.

No, taj dio raspodjele nije sporan. Puno veći problem mogao bi predstavljati dogovor oko 'ostatka' novca, prije svega premija za SP i dnevnica. Predsjedniku HNS-a Davoru Šukeru to su najteži mogući pregovori, poznato je kako je 'težak' na novcu, no sad će morati sjesti za stol s predstavnikom igrača - najvjerojatnije kapetanom reprezentacije Lukom Modrićem - i dogovoriti detalje. Sve će to morati odraditi i zgotoviti prije polaska za Rusiju jer je i to jedan od važnih faktora za mir unutar momčadi.

Realno, niti jedan naš reprezentativac nije 'kruha gladan', svi u klubovima imaju itekako dobre ugovore, no reda mora biti, mora se znati koliko će tko dobiti, čisto zbog 'mira u kući'.

Izvori bliski reprezentativcima misle kako će se kapetan Modrić izboriti za dogovor poput onih koji su bili za SP u Brazilu 2014. i Euro 2016. godine. Taj je dogovor izuzetno stimulativan, igrači na veliko natjecanje idu 'praznih džepova', bez dnevnica ili eventualnih premija, ali na kraju natjecanja se cijeli zarađeni iznos dijeli u povoljnijem omjeru za igrače i stručni stožer. Što dalje u natjecanju odu, tim će biti veća svota za raspodjelu.

  • +12
Peru - Hrvatska, prijateljska utakmica Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Motivirajuće je znati da bi, uz osam milijuna dolara za plasman na SP, naši nogometaši imali dodatnih četiri milijuna dolara za prolazak skupine, dok plasman u četvrtfinale jamči još dodatnih 16 milijuna dolara, a polufinale je još 22 milijuna... Pa ako ti toliki pusti milijuni nisu dovoljan motiv da 'potegneš' na velikoj sceni. Ipak igraju na Svjetskom prvenstvu, nekima je ovo posljednja prilika da na velikim natjecanjima nešto naprave, a onima koji dolaze izvrstan poligon za dokazivanje.

No, prvo za stol moraju sjesti kapetan Modrić i predsjednik Šuker koji se teško odvaja od novca. U toj je kategoriji izuzetno težak pregovarač. Još je ranije ukinuo službene dnevnice, a smanjene su i premije za pobjede/remije u kvalifikacijama. S tim su se odlukama i drastičnim rezovima reprezentativci pomirili još prije pet godina, ali Šukeru nad glavom 'visi mač' iz povijesti. Predsjednik kao da je zaboravio kako je još tamo 2002. godine bio jedan od kolovođa pobune na SP-u u Japanu/Koreji. Tada se nekoliko reprezentativaca pobunio zbog premalih dnevnica, a Šuker - koji je bio najglasniji - se zbog nekoliko dolara razlike ozbiljno posvađao s Alenom Bokšićem... Kako li će sada reagirati ako igrači zatraže bolje uvjete?