inovativni model

Davor Šuker hrvatski model testiranja na koronavirus predstavio Fifi i Uefi, a HNS će klubovima platiti troškove testiranja

  • Autor: Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 07.05.2020 13:15
  • Objavljeno 07.05.2020 u 13:15
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Montaža: tportal.hr / GORAN STANZL / MARKO LUKUNIC / PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker upoznao je čelnike Fife i Uefe s uvođenjem modela testiranja nogometaša i stručnih stožera na prisutnost koronavirusa tijekom pandemije, a kojeg je predložila Zdravstvena komisija HNS-a

'UEFA i FIFA su sjajno reagirali na predloženi model hrvatskih stručnjaka predvođenih predsjednikom Zdravstvene komisije HNS-a prof.dr. Draganom Primorcem. S ponosom ističem da smo prvi nogometni savez koji sustavno, primjenom cjelovitog modela epidemioloških mjera uključujući i genetičko testiranje, radi značajan iskorak u borbi protiv Covid-19. Mjere koje poduzimamo iznimno su važne u zaštiti zdravlja igrača i stručnih stožera, ali i prevenciji širenja SARS-CoV-2 virusa', izjavio je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker.

Prije više od mjesec dana model je upućen na znanstvenu evaluaciju nakon čega ga je objavio i ugledni znanstveni časopis 'Journal of Global Health', s glavnim autorom prof. dr. Dragan Primorcem, predsjednikom Zdravstvene komisije Hrvatskog nogometnog saveza i članom Znanstvenog savjeta za borbu protiv Covid-19 Vlade Republike Hrvatske.

Pored svih dosadašnjih mjera koje je Hrvatski nogometni savez napravio u prevenciji širenja koronavirusa, model uključuje i primjenu specifičnih testova kojima se utvrđuje postojanje genetičkog materijala SARS-CoV-2 virusa, koristeći molekularne testove RT-qPCR, a kojima se dokazuje prisustvo virusnih (N, E, RdRP) gena. Utvrđivanje prisustva virusnog genetičkog materijala radit će se iz uzorka brisa nazofarinksa (dio ždrijela iza nosne šupljine), jer je upravo nazofarinks jedno od mjesta koncentriranja virusa nakon ulaska u ljudski organizam.

S obzirom na to tzv. latentni period (period od kontakta s virusom pa do proizvodnje novih virusnih čestica), a tijekom kojeg je moguće dobiti 'lažno negativne rezultate' model sadrži dva uzastopna testiranja s razmakom od pet dana. Naime, u toj prvoj fazi, odmah po ulasku SARS-CoV-2 virusa u stanicu virusne čestice gotovo nestaju, dok se istodobno, u stanici akumulira virusni genetički materijal, točnije njegova RNK koja je temelj za sintezu svih virusnih proteina. Nove virusne čestice nakon što su se proizvele u stanici, još neko vrijeme se u njoj zadržavaju i tek nakon što se otpuste iz stanice (pet do šest dana nakon infekcije) sa sigurnošću ih se može detektirati molekularnim dijagnostičkim metodama.

Na navedeno ponašanje virusa upozorili su brojni stručni časopisi i o navedenim činjenicama je potrebno voditi računa tijekom utvrđivanja prisustva genetičkog materijala SARS-CoV-2 virusa u ljudskom organizmu.

Uz navedeno molekularno testiranje u istom modelu se predlaže i potreba serološkog testiranja, putem kojeg se utvrđuje prisustvo specifičnih IgM i IgG protutijela. Nedavni rezultati, objavljeni u časopisu 'Nature', potvrđuju da se unutar 19 dana od pojave simptoma vezano uz Covid-19 u svih ispitanika utvrdilo prisustvo antiviralnih neutralizirajućih protutijela IgG. Prisustvo igG protutijela je važno jer potvrđuje da je osoba preboljela bolest.

  • +55
  • +52

Prvi trening Dinama nakon stanke uzrokovane epidemijom koronavirusa

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Predloženi model, koji kao 'pilot projekt' započinje s klubovima Hrvatski Telekom Prve lige, financijski će poduprijeti Hrvatski nogometni savez jer većini klubova jednostavno nema novca, oko 100.000 kuna za testiranja igrača i članova stručnog stožera.

'Točno je da sama testiranja iziskuju dodatna veća financijska sredstva koja neki klubovi neće moći osigurati', kazao je izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić i nastavio:

'Bio bi to prevelik teret za klubove slabije platežne moći i trenutno razrađujemo plan kako to riješiti. Ako će biti potrebno Savez će platiti troškove tih testova...'

Model testiranja kojeg je predstavio HNS je posebno zanimljiv Fifi i Uefi jer predlaže prvi sustavni pristup sinkroniziranoj borbi protiv Covid-19 u nogometu, kako u Republici Hrvatskoj tako i u inozemstvu.

Testiranjem igrača i članova stručnog stožera nogometnih klubova stvaraju se preduvjeti za početak natjecanja, a 'hrvatski model' sugerira primjenu istog koncepta i prije početka međunarodnih natjecanja. Hrvatski nogometni savez s 'pilot projektom' započinje s klubovima Hrvatski Telekom Prve lige narednih dana.

Hrvatska 1. liga

Rijeka-Gorica00:00
Dinamo Zagreb-Osijek00:00
Istra 1961-Lokomotiva00:00
Hajduk-Slaven Belupo00:00
Varaždin-Inter Zaprešić00:00
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb26212365
2.Rijeka26145747
3.Lokomotiva26144846
4.Hajduk26136745
5.Osijek26119642
6.Gorica2698935
7.Slaven Belupo26751426
8.Istra 196126471519
9.Inter Zaprešić26381517
10.Varaždin26381517

Sljedeće utakmice

22.4.Gorica-Hajduk
22.4.Osijek-Rijeka
22.4.Lokomotiva-Varaždin
22.4.Slaven Belupo-Istra 1961
22.4.Inter Zaprešić-Dinamo Zagreb