OD 2. RUNDE DO MVP-A

Danny Green zaludio Ameriku; našao se i na novčanici!

18.06.2013 u 15:38

Bionic
Reading

Finalna serija između aktualnih NBA prvaka Miami Heata i dinastije San Antonio Spursa stigla je do vrhunca

U noći s utorka na srijedu (oko 5.30 ujutro) saznat ćemo jesu li Tim Duncan i društvo stigli do pete klupske titule NBA prvaka u povijesti li su LeBron James i društvo izborili sedmu odlučujuću utakmicu (četvrtak).

No ono što se u NBA krugovima izbjegava, mogući je MVP (najkorisniji igrač) finalne serije.

Ako prvaci budu San Antonio Spursi, najizgledniji kandidat za MVP-a jest Danny Green, košarkaš koji je 2009. u NBA svijet stigao na mala vrata (bio je tek 46. pick ukupno!) kao bivša zvijezda sveučilišta North Carolina. U prvih pet utakmica Green, koji je u lockout sezoni kratko igrao za ljubljansku Olimpiju, na prosjeku je od 18 koševa uz nevjerojatan šut za tricu 65.8%! S ubačenih 25 trica već je postavio novi NBA rekord u povijesti finala, a ako slično ponovi u šestoj utakmici – Miamiju nema pomoći.

Iscrpljeni Tony Parker, MVP iz 2007. godine kada su Spursi zadnji put bili prvaci, trenutačno je na prosjeku od 16,6 koševa i 6,6 asistencija u finalu, a 37-godišnji Tim Duncan za svoje godine ima zaista sjajne brojke (15,6 koševa i 11,2 skoka) – ali to ipak nije dovoljno za titulu MVP-a.

Ako će Miami otići do kraja, za što mora pobijediti dva puta u nizu pred svojim navijačima, za titulu MVP-a potući će se LeBron James (koji je prve tri utakmice odigrao očajno!) i Dwyane Wade (tek od treće utakmice serije igra na svojoj razini). Trećeg igrača nema na vidiku.

I tako se priča opet vraća na malo poznatog Dannyja Greena, košarkaša koji je NBA karijeru započeo 2009. u Cleveland Cavaliersima gdje je imao mizernu minutažu (5,8 u prosjeku).

No trener Spursa Gregg Popovich u njemu je prepoznao 'ono nešto' (kao i u mnogim košarkašima prije njih), a Green mu je vratio s kamatama. I taj san još uvijek traje.

Popularnost Greena – koji ove sezone ima plaću od 3,5 milijuna dolara (puno manje od NBA prosjeka!) - toliko je velika da se društvenim mrežama velikom brzinom proširila novčanica od tri dolara s logom NBA finala kako bi se zauvijek pamtile trice kojima je izludio LeBrona Jamesa i suigrače.

Mnogi mediji prenose kako je protiv Cibone u Jadranskoj ligi za 25 minuta Green završio na nula u rubrici koševi, ali istina je sljedeća: tog dana lockout i službeno je završio i Green je već tada mislima bio u San Antoniju gdje je čekao novu priliku za dokazivanje Popovichu.

Ako i šestu utakmicu odigra na razini kao dosad, izbor za MVP-a bit će vrlo lagan. Ali i najveće iznenađenje u NBA povijesti. Od otpisanog igrača do superzvijezde!