MJESEC DANA KAŠNJENJA!

Danas NIJE 20. obljetnica utakmice Hrvatske i SAD-a

17.11.2010 u 10:50

Bionic
Reading

Premda se puku na sva zvona objavljuje da se 17. studenoga obilježava 20. obljetnica odigravanja prve službene utakmice hrvatske nogometne reprezentacije, činjenica je da je ta obljetnica prošla prije mjesec dana. Toliko o brizi za povijest kojom se tako ponosimo

Premda bi, s obzirom na najave koje stižu iz Kuće hrvatskog nogometa, prosječni ljubitelj najvažnije sporedne stvari na svijetu mogao pomisliti da je danas zaista 20. obljetnica odigravanja prve međunarodne utakmice hrvatske nogometne reprezentacije, to nije istina. Činjenica je da je Hrvatski nogometni savez za 17. studenoga pripremio malu proslavu susreta sa SAD-om na Maksimiru, ali i to da je ta utakmica odigrana točno mjesec dana ranije.

Pitanje zašto se obilježavanje obljetnice nije organiziralo upravo na dan kad je ona i odigrana, ostalo je neodgovoreno. HNS dosad nije objasnio zašto se netko iz njegovih redova nije na vrijeme primio posla i organizirao barem nekakvo kurtoazno primanje igrača koji su 17. listopada 1990. nadvisili Amerikance s 2:1, nego je proslavu, i to prilično krnju, prolongirao za punih 30 dana kasnije.


Reprint originalne ulaznice za utakmicu Hrvatske i SAD-a iz 1990. godine

Kako bilo, uoči kvalifikacije utakmice Hrvatske i Malte za Euro 2012. u zagrebačkom Sheratonu skupit će se društvo od 12-ak dobro poznatih imena, predvođenih Židanom, Mlinarićem, Gabrićem, Vulićem, Asanovićem i Cvjetkovićem, te će se navijačima na tribinama Maksimira ukazati oko pola sata prije početka susreta. I otprilike bi to bilo - to! Od HNS-a, naravno!

Zašto nije pripremljena nekakva utakmica s akterima iz 1990. u glavnim ulogama, protiv, recimo, veterana Dinama i Hajduka skupljenih u jednom momčadi, pa se sve zamotalo u itekako prihvatljiv celofan humanitarnog projekta, to vjerojatno nikad nećemo saznati. Očito je važno 20. obljetnicu prve utakmice 'kockastih' tek bilo kako obilježiti. Da nije bilo novinara koji su dugo vremena forsirali bilo kakvo druženje, vjerojatno ni toga ne bi bilo.