MK DONS VS. AFC WIMBLEDON

Dan za povijest: Derbi koji to nikada nije trebao biti

02.12.2012 u 16:37

Bionic
Reading

Sudar trećeligaša s četvrtoligašem, u drugom kolu FA kupa, ove je nedjelje zauvijek promijenio povijest engleskog nogometa. MK Dons i AFC Wimbledon, dva kluba koja su službeno nastala u novom mileniju i koja nikada nisu odigrala niti jednu međusobnu utakmicu prije ove, u nedjelju su odigrali jedan od najzanimljivijih i najintenzivnijih derbija u povijesti nogometa. Derbi koji se nikada nije trebao dogoditi

Utakmica drugog kola FA kupa između MK Donsa i AFC Wimbledona bila ja kao i njihov odnos – napet i riješen u sudačkoj nadoknadi. Naime, zahvaljujući golu Jona Otsemobora MK Dons je došao do povijesne pobjede nad AFC Wimbledonom 2:1. No sve ovo je imalo svoj uvod koji traje godinama.

Priča je počela krajem devetnaestog stoljeća, točnije 1889, kada je u jugozapadnom Londonu nastao Wimbledon Old Central Football Club. Većinu svog postojanja ovaj maleni klub proveo je u amaterskim i poluamaterskim ligama, no onda je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća doživio bum. Izborili su se za svoj prvi nastup u četvrtoj ligi još 1977, već 1986. prvi put zaigrali u tadašnjoj engleskoj Prvoj diviziji, a dvije godine kasnije u finalu FA kupa nokautirali Liverpool i osvojili svoj prvi i jedini trofej. Čuveni Crazy gang, koji je nadimak zaradio zahvaljujući ponašanju igrača van, ali i na terenu, a pod komandnom palicom kontroverznog predsjednika Sama Hammama, menadžera Davea Basseta i Bobbya Goulda, kasnije i Joea Kiennara, postao je jedan od simbola engleskog nogometa osamdesetih.

No nakon Taylorovog izvještaja Wimbledon je praktički postao podstanar i krenuo na put prema dolje. Morali su 1991. godine napustiti svoj Plough Lane, koji je Hammam prodao, preseliti na Selhurst Park i počeli su problemi s dugovima. Nakon četrnaest godina u elitnom društvu 2000. su ispali u Championship, a problemi s financijama na površinu su izbacili ideju nastalu još u sedamdesetim – preseljenje kluba u Milton Keynes.

Upravo je ovaj grad, devedeset kilometara od Londona, koji je šezdesetih godina prošlog stoljeća britanska vlada 'izmislila' kako bi smanjila potražnju za stanovanjem u Londonu, bio najveći u Britaniji bez nogometnog kluba. Surovo betonsko hladno zdanje, u kojem dominiraju blokovi zgrada i tržni centri, trebalo je nogomet kako bi privuklo i mlade ljude, a instant rješenje – klub koji će odmah zaigrati u višim ligama – bila je jedina solucija. Ponuda je otišla na adresu svih manjih londonskih klubova – Wimbledona, QPR-a, Lutona, Barneta, nekada ranije i Charltona – ali svi su odbili. Pete Winkelman, čovjek na čelu MK konzorcija, koji je u planu imao gradnju modernog stadiona za 35.000 ljudi u gradu bez kluba, koji je u MK doveo Ikeu i Asdu, bio je uporan.

Specijalna komisija FA 2001. godine, na zahtjev Winkelmana i Wimbledona, donijela je odluku – Wimbledon FC, za dobrobit nogometa, ima pravo preseliti u Milton Keynes. Navijači jednog od omiljenih londonskih klubova bili su užasnuti. Iz MK su im obećali prijevoz na sve utakmice, sve troškove pokrivene, ali to je malo koga zanimalo – željeli su svoj Wimbledon u Wimbledonu.

Godinu i pol nakon odluke Wimbledon je još igrao u Londonu, ali navijači su ga već bili napustili. 2002. nastao je potpuno novi klub – AFC Wimbledon. A fan's club, što su stavili u predznak, krenuo je od potpune nule, s navijačima kao osnivačima, dioničarima, skupštinarima i vlasnicima. Prvu momčad sastavili su nakon probe u parku, 233 igrača su se pojavila, a prvu sezonu krenuli iz devetog ranga natjecanja, sa preko 4000 gledatelja u prosjeku, više nego 'pravi' Wimbledon. Winkelman je te godine klub, koji je već bio pod administracijom, preselio u Milton Keynes i otkupio ga. Godinu kasnije promijenili su ime u MK Dons, promijenili amblem, a uskoro i pristali odbaciti povijest Wimbledona.

'Da li je naš potez bio pravedan? Nije, naravno da nije. Ali mi smo se vodili poslovnom logikom. Znam da me navijači Wimbledona doživljavaju kao neprijatelja, i već sam umoran od toga, ali ih i razumijem. Danas im ide jako dobro, nadam se da će uspjeti, i da će ovaj derbi ipak biti samo nogomet', kaže danas Winkelman, čiji su poziv na službene VIP tribine odbili čelnici AFC Wimbledona.


MK Donsi su propadali do četvrte lige, vraćali se u treću, gdje su sada drugoplasirana ekipa i pod palicom mladog Karla Robinsona igraju u sjajnoj formi (treneri su im bili i Paul Ince i Roberto Di Matteo), dok je AFC postao ekipa koja je u najkraćem vremenskom roku postala član profesionalnog ligaškog društva (u Engleskoj su to prve četiri lige). Danas su na dnu League Two (četvrta liga), a u Milton Keynes su otputovali kao apsolutni autsajderi.

'Mi smo već pobjednici u ovoj utakmici', objašnjava direktor kluba Ivor Heller. 'Dolazimo u MK kao ligaški klub, a krenuli smo od nule. Sada moramo pokazati koliko smo veliki i ostati dostojanstveni.'

Veliki broj navijača ipak je odlučilo bojkotirati utakmicu s Donsima, upravo zbog tog naziva. Nekadašnji je to nadimak Wimbledona, koji je ostao jedina poveznica MK sa starim klubom, i u Wimbledonu to smatraju uvredom.

'Posljednja je to stvar koju bismo trebali uraditi, da ostavimo sve ovo iza sebe', zaključuje Heller.

Derbi koji to nikada nije trebao biti, sudar franšize koja je na kraju prestala biti, i to protiv kluba običnih ljudi, kluba koji su osnovali navijači za navijače. Čitava nogometa Europa, ona koja nema veze s biznisom nego isključivo s ljubavi prema igri, u nedjelju je navijala za Wimbledon. Pardon, AFC Wimbledon.

Engleska FA kup
MK Dons 2 1 Wimbledon AFC
Strijelci
1:0 S. Gleeson (45') 1:1 J. Midson (59')
2:1 J. Otsemobor (90')
Sastavi
D. Martin
A. Kay
J. Otsemobor
D. Lewington
L. Chadwick (90' M. Doumbe)
D. Potter
S. Williams
S. Gleeson
R. Lowe (80' A. Smith)
D. Bowditch
A. Balanta (66' Z. Ismail)
N. Sullivan
W. Antwi
C. Osano
Y. Mambo
J. Fenlon (90' P. Balkestein)
S. Long
S. Gregory
T. Ajala
J. Midson
L. Moore (80' H. Johnson)
B. Harrison (71' C. Strutton)
Žuti kartoni
L. Moore 46'
J. Midson 61'
T. Ajala 86'