KOMENTAR SILVIJA ŠKRLECA

Dan kada je cijela Europa shvatila da ovaj Dinamo ima gard, ali i trenera za velike stvari

07.03.2019 u 21:42

Bionic
Reading

Ovaj Dinamo ima gard, ovaj Dinamo zna što hoće i to je u četvrtak navečer doznao ostatak Europe. Jer prezentacije, posebno u europskim utakmicama, pokazale su da je Dinamo dovođenjem Nenada Bjelice napravio najjači transfer unazad nekoliko godina. Nakon pobjede 1:0 nad Benficom na prepunom Maksimiru, golom Brune Petkovića iz kaznenog udarca, jasno je kako je ova momčad spremna za puno veće stvari

Iako Nenad Bjelica zbog suspenzije nije smio voditi Dinamo s klupe, osjećalo se kako je momčad uz njega i on uz momčad u svakoj sekundi utakmice. Na koncu su ga igrači, iako Dinamo nije igrao u najjačem sastavu, nagradili pobjedom. I to ne protiv bilo koga...

O Nenadu Bjelice se gotovo sve zna. Školovao se trenerski u Austriji, Italiji i Poljskoj, i pokazao je, baš poput hrvatskog izbornika Zlatka Dalića ljetos na SP-u u Rusiji, koliko jedan trener može dobrog donijeti momčadi.

Sve utakmice UEFA Europske lige, uključujući sve utakmice Dinama, ekskluzivno možete u HD kvaliteti gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Bjeličin trenerski rukopis bio je toliko vidljiv i u ovoj utakmici protiv portugalskog velikana Benfice, pa iako je cupkao 90-tak minuta između svečane i novinarske lože, njegovi su suradnici uspješno odrađivali posao uz aut-liniju.

  • +4
Nenad Bjelica u ograđenom prostoru Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Tek je u jednom trenutku prvog dijela njegov pomoćnik Nino Bule pogledao prema 'šefu', no Bjelica nije ni pomislio bilo što sugerirati (Uefa ga je nadgledala, op.a.). Čime je svojim pomoćnicima, Pomsu i Buli, pokazao kakvo ima povjerenje u njih.

'Odigrali smo sjajnu utakmicu protiv jedne vrhunske momčadi koju smo mi svojom izvedbom načinili da izgleda ovako kako je izgledala i sada vjerujem u naš prolaz,' kazao je nakon utakmice ponosni strateg Dinama.

Benfica je u Maksimir došla kao 'papirnati' favorit, ali osim prilike s početka utakmice, u kojoj je Livaković sjajnom paradom spasio mrežu 'modrih', ta se razlika u nastavku utakmice uopće nije osjetila.

Dinamo je bio potpuno ravnopravan suparnik, odlično je stajao, otvarao se pravovremeno i u pojedinim trenucima djelovao je i puno bolje od portugalskog kluba. Gol Petkovića samo je potvrda sjajne sezone i potvrđuje nepisano pravilo kako se sav trud na kraju isplati.

Ono što je još važnije, ovaj Dinamo ima širok igrački kadar, pa se izostanci odličnih Ademija i Hajrovića, nisu previše osjetili. Jer Kadzior i Šunjić, kojeg je Bjelica nakon utakmice posebno pohvalio, bez problema su nadoknadili ovu dvojicu.

Dodajmo da je recimo i jedan vrhunski napadač Mario Gavranović ostao na klupi, što pokazuje širinu ovog Bjeličinog kadra, koji za svaku poziciju ima po dva odlična rješenja. I nije važno tko je od njih na terenu.

Prema tome, Dinamo u Lisabon – gdje se uzvrat igra 14. ožujka u 21 sat (Arenasport 1, MAXtv) - može putovati opušten, što je u ovakvim utakmicama itekako važno. Jer pokazao je da zna i da može, a s obzirom na rezultatsku prednost, pritisak je prebacio na Benficu.

Osim toga, ulaskom u osminu finala već je napravio puno. A kada je takav, onda se ni Benfice, u čijim redovima je 19-godišnji Joao Felix, igrač kojeg procjenjuju na 120 milijuna eura, ostao u sjeni Dilavera, ne treba bojati.

  • +52
Europska liga, osmina finala: Dinamo - Benfica Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL