LJUDI U EUFORIJI

Da mi je kuna za svaki put kada se u Beču čulo...

28.08.2013 u 12:36

  • +19

Liga prvaka, play-off: Austria - Dinamo

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Bionic
Reading

Bečka Austria na svom travnjaku proslavila je najdraži poraz u europskoj povijesti i preko Dinama se kvalificirala u nogometnu Ligu prvaka. Prvi puta otkada se natjecanje igra u ovome formatu

Austrijanci su nosili svoje igrače prema ulasku u Ligu prvaka i, kada je sudac odsvirao posljednji zvižduk, prolomio se urlik urnebesnog oduševljenja. Austria Beč ušla je u Ligu prvaka!

Trener Nenad Bjelica i igrači trčali su od sektora do sektora i nitko nije odlazio s tribina. Klanjali su se jedni drugima, baš kao nekada u Maksimiru. Slavila je ljubičasta masa potpuno bezbrižno, ne pitajući se što sada vjerojatno ulaze u seriju teških europskih poraza. Od Dinama bi im, što nikoga ne bi šokiralo, mogao biti prvi od uzastopnih sedam. Prštalo je veselje na sve strane, stadionski DJ je dojam pojačavao pjesmama 'dizalicama' i tzv. treće poluvrijeme oduljilo se na dvadesetak minuta. Nakon toga zadovoljni narod krenuo je prema bečkom centru i iz svih gradskih kutova kao da je odzvanjalo 'Šampions liig'. Austrijanci su ušli u nogometnu elitu koja osigurava bogati bonus i taj im užitak ništa nije moglo pomutiti.


Jutro kasnije, opet isto. Nekadašnja prijestolnica Habsburgovaca ostala je začarana i nakon prospavane noći, opet su svi na njemačkom mantrali 'Liga prvaka'... Nenada Bjelicu ovdje će dugo pamtiti kao trenera koji je donio miris glamura i koji je znao iskoristiti poklon u vidu latentnog podcjenjivanja iz domovine. Od ždrijeba do uzvrata, u Dinamu su stalno ponavljali kako su bolja momčad i kako sve zapravo ovisi o njima. Pitanje je jesu li uopće shvatili da Austria ima bolji stoperski tandem, da je njihov trener kompetentniji od oba suparnika (tri ako računamo Damira Krznara) s kojima se sučeljavao i da ta Austria ima uigrane taktičke planove 'a', 'b', i 'c'. Dinamo već kod 'a' često naleti na probleme.

Ove sezone neće se blicati s maksimirskih tribina kada krene himna Lige prvaka i rasplešu se zvjezdice na centru. Blagajna neće dobiti na kilaži za novih desetak milijuna, već za trostruko manju svotu, ali nazire se i rezultatska mogućnost. Kroz Ligu prvaka, sve se čini, gotovo sigurno Dinamo ne bi izborio plasman u europsko proljeće, dok će ždrijeb Europske lige (vjerojatno) dočekati kao predstavnici druge jakosne grupe. U tom rangu Dinamo je u startu na poziciji za prolaz i uz malo sreće u ždrijebu može proći i bez spektakularnih izdanja. Dinamo je posljednji put u Europi prezimio daleke 1970. godine i bilo bi vrijeme da se i na Dinamo počne primjenjivati zakon velikih brojeva.