ODLIČNA RUNDA

Croatia Grand Chess Tour: Odlučeno čak pet partija

01.07.2019 u 22:49

Bionic
Reading

U 6. kolu izuzetno jakog 'Croatia Grand Chess Toura', najjačeg ovogodišnjeg pojedinačnog šahovskog natjecanja u svijetu, dogodila se prava eksplozija učinkovitosti, odlučeno je čak pet partija, a samo jedna završena je podjelom boda pa su se na tablici dogodile tektonske promjene

Naizgled neuhvatljivog Iana Nepomniačija dostigli su svjetski prvak Magnus Carlsen i Amerikanac Wesley So, a 'režiser' velikog preokreta bio je Kinez Liren Ding. Već u otvaranju zahvatio je jaku inicijativu protiv Nepomniačija, spriječio mu rokadu i sjajno vođenim napadom protiv kralja zaostalog u sredini ploče stavio ga pred neobranjiv mat već u 35. potezu.

Posrtanje Nepomniačija iskoristili su Carlsen i So, koji su ga novim pobjedama dostigli na vrhu ljestvice. Svjetski prvak je mirnom igrom isprovocirao Amerikanca Hikarua Nakamuru na žrtvu pješaka, ali je Carlsen našao prolaz kroz njegove taktičke zamke i osvajanjem pješaka postigao dobivenu završnicu.

Amerikanac Wesley So na efektan je način iskoristio deplasiranost dame Azrrbajdžanca Šahrijara Mamedjarova. Žrtvom pješaka ostvario je proboj u zaleđe protivnika i munjevitom akcijom bacio ga na koljena.

Iako je vodio crne figure, Fabiano Caruana je konstantnim pritiskom potisnuo Francuza Maximea Vachier-Lagravea u obranu ostvarivši rijetko viđenu dominaciju skakača nad lovcem. Lijepo vođenim napadom postigao je drugu pobjedu, kojom se konačno uključio u borbu za prvo mjesto.

Armenac Levon Aronian je nakon serije od pet remija osjetio slast pobjede svladavši Rusa Sergeja Karjakina. Pobjedu je postigao lijepom žrtvom kvalitete u završnici, ali tek nakon što Karjakin nije najbolje iskoristio svoje obrambene mogućnosti.

Bivši svjetski prvak Vishy Anand opet je igrao mirno i bez ikakve drame osvojio pola boda protiv poljuljanog Anisha Girija.

Rezultati 6. kola: Ding-Nepomniači 1-0, Carlsen-Nakamura 1-0, So-Mamedjarov 1-0, Vachier Lagrave-Caruana 0-1, Aronian-Karjakin 1-0, Giri-Anand remi. Poredak poslije 6. kola: Carlsen, Nepomniači i So po 4 boda, Caruana, Ding i Aronian po 3,5, Vachier-Lagrave, Anand i Karjakin po 2,5, Giri, Mamedjarov i Nakamura po 2 boda.

Slijedi slobodan dan, a 7. kolo na rasporedu je u srijedu 3. srpnja.