veliki vedranov jubilej

Ćorluka iskreno o najboljem veznom redu te upozorava: Samo nas ne hvalite previše

23.06.2018 u 17:59

Bionic
Reading

Njegova je reprezentativna karijere počela još 2006. godine, a u dvoboj s Argentinom obilježio je 100. nastup. Zato je dobio nekoliko prigodnih poklona. Uz Ćorluku, pred novinare je stigao i Ivan Perišić

U ime Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) počasni tajnik Zorislav Srebrić uručio mu je dres s brojem 100, a u ime Europske nogometne federacije (UEFA) dobio je kapu i medalju. Za braniča moskovskog Lokomotiva ovo je peto veliko natjecanje pri čemu drugo svjetsko prvenstvo, a sudjelovao je i na tri europska prvenstva.

'Svi znamo što znači igrati za reprezentaciju i što ona znači našim navijačima', kazao je Vedran Ćorluka koji je sve ove godine bio primjer kako se odnosi prema nacionalnom dresu.

'To bi trebala biti normalna pojava', dodao je Ćorluka koji je igrao i za mlađe hrvatske uzraste sakupivši ukupno više od 150 nastupa u 'kockastom dresu u svim uzrastima.

Za reprezentaciju je debitirao 16. kolovoza 2006. u pobjedi protiv Italije u prijateljskom susretu, a prvi službeni nastup je ubilježio 6. rujna u Moskvi protiv Rusije. Zanimljivo, utakmica se igrala na stadionu Lokomotiva čiji dres Ćorluka nosi posljednjih šest godina.

Za sada mu je najbolji rezultat četvrtfinale EP-a u Austriji i Švicarskoj u kojem smo na šokantan način ispali od Turske.

'Došlo je vrijeme da napravimo korak više. Nije dovoljno dobiti Argentinu, Španjolsku ili Njemačku u skupini, sada moramo napraviti taj korak više', kazao je, ali i odmah upozorio:

'Pokazali smo da smo jaki, ali i isto tako da smo i nepredvidivi. Zato moramo ići iz utakmice u utakmicu. Još ne razmišljamo o osmini finala, imamo utakmicu ispred sebe. Za nas je bitno ostati na ovom nivou kao i do sada. Samo nas nemojte hvaliti previše'.

Strane novinare je zanimalo što misli o tome što će izbornik Zlatko Dalić protiv Islanda odmarati svoje ključne igrače.

'To je luksuz koji smo zaslužili našim dobrim igrama. Možemo biti zadovoljni što nakon dva kola možemo odmoriti neke igrače', kazao je Čarli koji je uvjeren da će momčad koja će dobiti priliku, također biti sjajna.

'Dečki će igrati s još većim žarem', dodao je.

Hrvatska je i na posljednjem velikom natjecanju, Europskom prvenstvu 2016. godine u Francuskoj igrala sjajno u skupini, a potom ispala u osmini finala od Portugala.

'Vjerujem kako smo izvukli pouku iz te utakmice. Sada smo puno ozbiljniji. Postali smo svjesni koliko smo jaki', optimističan je Ćorluka. Međutim, euforije nema. Otkrio je kako ih izbornik Dalić i njegov stožer dobro drže na zemlji.

  • +41
SP 2018., skupina D: Hrvatska - Argentina Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

'Stalno nam govore da imamo kvalitetu, ali i upozoravaju nas da još ništa nismo napravili', smireno govori Ćorluka koji je otkrio i to kako je Dalićev pristup 'legao' igračima:

'On donosi odluke, ali i razgovara s igračima. Mislim da je po tom pitanju dosta drugačiji od trenera koje smo imali.'

Ćorluka nije mogao izbjeći usporedbe ove i 'brončane' generacije iz 1998.:

'Sve su to naše legende i idoli. Mi 20 godina nismo prošli grupu i nadam se da ćemo se nakon ovog prvenstva približiti njima. Oni su nam bili vodilja i nadali smo se da ćemo biti poput njih.'

  • +14
Vedran Ćorluka hrvatski reprezentativac Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Hrvatsku u posljednjem kolu očekuje ogled protiv Islanda u Rostovu na Donu. Prema najavama na stadionu će biti daleko više Islanđana, a i domaći navijači bi mogli navijati za Island jer u Rostovu igraju Bjorn Bergmann Sigurdarson, Sverrir Ingi Ingason i Aagnar Sigurdsson.

'Island će imati više simpatija, ali želim upozoriti ruske navijače da je njihova reprezentacija svoj najveći uspjeh 2008. napravila zbog nas jer smo pobijedili Englesku u Londonu', zaključio je Vedran Ćorluka.