FINALE Wimbledona

Čilić ipak nije uspio; presudili mu bizarna ozljeda, suze i čudesni Federer!

16.07.2017 u 16:55

Bionic
Reading

Roger Federer, najbolji tenisač svih vremena, nadigrao je u finalu Wimbledona najboljeg hrvatskog tenisača Marina Čilića sa 6:3, 6:1, 6:4 nakon jednog sata i 41 minute igre. Tako je Federer osvojio rekordnu osmu titulu na ovom turniru i ukupno svoj 19 Grand Slam

Na putu do povijesnog uspjeha 28-godišnjeg Marina Čilića zaustavila je bizarna ozljeda zbog koje je na početku drugog seta zatražio liječničku pomoć (bolni žuljevi na lijevom stopalu).

Legendarnom 35-godišnjem Švicarcu Rogeru Federeru ovo je bilo ukupno 11. wimbledonsko finale i sa osam titula na ovom prestižnom turniru apsolutni je rekorder. Inače, 35-godišnji Federer je ovom pobjedom stigao do titule u Wimbledonu punih 14 godina nakon što je prvi put trijumfirao u All England Clubu.

'Ovo je nevjerojatan osjećaj. Samo je jedan osjećaj bolji, a to je biti zdrav', rekao je Švicarac nakon povijesne pobjede.

U prvom setu Čilić je brzo svladao početnu nervozu te je u četvrtom gemu – kod vodstva 2:1 - stigao do prve 'break' lopte. Vidjelo se kako Federer na početku meča nije potpuno opušten, ali s druge strane vidjelo se kako je iza njega veliko iskustvo.

Već u sljedećem gemu Federer dolazi do tri 'break' lopte i treću je iskoristio za vodstvo 3:2. U tim trenucima vidjelo se kako je Čilić sve nervozniji, a Federer sve opušteniji. Do kraja prvog seta Federer – koji iza sebe ima velik broj ovako važnih mečeva – rutinski je stigao do 6:3. Po govoru tijela vidi se kako je Čilić razočaran i jako nervozan što nije bila dobra vijest.

  • +26
Marin Čilić - Roger Federer, finale Wimbledona 2017 Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Toby Melville

Drugi set sjajno je otvorio 35-godišnji Federer, a zanimljivo je spomenuti kako je na svoj servis u sljedećeg gemu Čilić upisao prvi as servis ukupno u meču. Kod vodstva Federera od 3:0 Čilić je u suzama - nakon što je proklizao i pao na travu - zatražio liječničku pomoć zbog bolnih žuljeva na lijevom stopalu, ali se ubrzo ipak vratio na teren.

Međutim, vidjelo se da Čilić nije 100% spreman, da nije pravi i sve je to Federer iskoristio. Takav poklon se ne propušta i Federer lako odlazi do 6:1 i vodstva od 2-0 u setovima.

Na početku trećeg seta – kod vodstva Federera 2-0 u setovima - Čilić je opet zatražio liječničku pomoć (bolno stopalo), ali je usprkos bolovima stisnuo zube i nastavio je meč.

'Nikad ne odustajem! Tako igram u cijeloj svojoj karijeri i nije mi padalo na pamet da predam ovaj finale', rekao je Marin Čilić nakon meča.

Zapravo je na trenutke u tom setu izgledao fantastično i velika je šteta što zbog gubitka prvog seta te nakon toga lakše ozljede (spomenuti žuljevi) u drugom setu nije mogao pružiti pravi otpor.

Kod 3:3 u trećem setu Federer je imao dvije 'break' lopte i već je prvu iskoristio. Do kraja je Federer rutinski priveo meč kraju za svoju rekordnu osmu titulu na ovom turniru i ukupno 19 Grand Slam. Dodajmo kako je Čilić susret završio sa 23 pogreške i 16 winnera, a Federer je imao 23 winnera i tek osam pogrešaka. Čudesno!

'Marinova ozljeda? Nažalost, sport ponekad nije pošten... Ali, Marin je za mene heroj', istaknuo je Roger Federer.

Federer vs Čilić, finale Wimbledona 2017.