NAJVEĆA LEGENDA

Cijeli sportski svijet tuguje; umro Muhammad Ali

04.06.2016 u 10:26

  • +13

Umro Muhammad Ali

Izvor: Reuters / Autor: Action Images

Bionic
Reading

Bivši svjetski prvak u teškoj kategoriji i legendarni bokač Muhamed Ali umro je u petak u dobi od 74 godine, objavili su mediji.

Jedan od najboljih sportaša svih vremena umro je u bolnici u Phonixu, gdje je proveo posljednja dva dana, rekao je NBC-u glasnogovornik obitelji Bob Gunnell.

Trostruki svjetski prvak u teškoj kategoriji godinama se borio s Parkinsonovom bolesti koja mu je dijagnosticirana 1984., tri godine nakon što se povukao iz boksa.

Bolest se često povezivala s traumom glave, a Aliju se stanje zadnjih godina dodatno pogoršalo pa je pojavljivanje u javnosti sveo na minimum.

Ali je u karijeri imao ukupno 61 profesionalni meč. Od toga je pobijedio u 56 nastupa, uz 37 pobjeda nokautom. Nije imao niti jednu neriješenu borbu, te je zabilježio 5 poraza.

U sjećanju ljubitelja boksa Muhammad Ali ostat će u sjećanju kao boksač koji je imao jedinstven stil. Plesao je po ringu spuštenih ruku i ponekad je izgledalo kao da se poigravao protivnicima.

Već kao 18-godišnjak Cassius Clay na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. osvojio je zlatnu medalju u poluteškoj kategoriji, nakon čega je odlučio prijeći u profesionalce.

Pod prezimenom Clay imao je 1962. borbu za naslov profesionalnog prvaka protiv Sonnyja Listona, koji je u sedmoj rundi odbio nastaviti borbu tvrdeći da je ozlijedio rame. Naravno, to nije bio jedini kontroverzni meč u Alijevoj karijeri.

Ali se 1964. priključio pokretu Nacija islama, zbog čega je promijenio religiju te preuzeo novo ime Muhammad Ali, što u prijevodu znači 'dostojan pohvale.'

Poznat je i po tome što je ušao u sukobe s vladom SAD-a odbijajući regrutaciju za vrijeme Vijetnamskog rata. Naravno, ubrzo je bio kažnjen, a boksačke federacije zabranile su mu sve nastupe te mu oduzele titulu prvaka (prekid karijere trajao je tri godine).


Muhammad Ali se borbama vratio 1971., kada se u njujorškoj dvorani Madison Square Gardenu borio s Joeom Frazierom. Meč je oborio sve rekorde gledanosti, a nakon 15 teških i iscrpljujućih rundi Frazier je bio bolji.

Muhammad Ali vratio je titulu prvaka 1974., kada je u Kinšasi bio bolji od Georgea Foremana. O toj borbi u Zairu (danas se ta država zove Kongo, op.a.) govori se još danas, a snimljen je i dokumentarni film pod nazivom 'Kada smo bili kraljevi'.

Svoju posljednju borbu Muhammad Ali imao je 1981., a ubrzo nakon toga dijagnosticirana mu je Parkinsonova bolest.

Jedno od najvećih priznanja Muhammad Ali dobio je 1999., kada ga je američki tjednik Sports Illustrated proglasio najvećim sportašem stoljeća.

Takav beskompromisan borac te ujedno zabavljač kojem je često jezik bio brži od misli rađa se samo jednom u 100 godina.