HRVATSKI APSURDI

Cibalia u predstečajnoj nagodbi, ceh plaćaju - igrači

10.10.2014 u 15:33

Bionic
Reading

Nakon što je hrvatski nogometni drugoligaš Cibalia ušla u postupak predstečajne nagodbe igrači kojima su dužni novce uvršteni su u kategoriju 'ostalih vjerovnika' čime se otpisuje 60 posto njihovih potraživanja. Reagirao je 'nogometni sindikat' čije priopćenje prenosimo u cijelosti

Poštovani, s obzirom na razvoj događaja u HNK Cibalia i upite naših članova, Hrvatska udruga 'Nogometni sindikat' smatra nužnim očitovati se o problemu. HNK Cibalia ušao je u postupak predstečajne nagodbe te je na stranicama FINA-e objavljen plan financijskog restrukturiranja kluba.

Prije svega, žao nam je da su se klub i ljudi koji ga vode nedugo nakon postupka preoblikovanja u š.d.d. doveli u situaciju prezaduženosti i nesolventnosti te sada predstečajnom nagodbom pokušavaju umanjiti štetu nastalu proteklim poslovanjem.

Čini se da je odveć lako smetnuti s uma da su upravo nogometaši ti koji klubu priskrbljuju novac, tj. da su oni jedina prava vrijednost koja klubu osigurava financijsku korist. O tome najbolje govori podatak da je ukupan prihod kluba u 2013. godini bio 14 milijuna kuna, od čega je 11 milijuna, dakle 80% ukupnog prihoda, ostvareno prodajom igrača.

Svrstavanje nogometaša na listu ostalih vjerovnika kojima se sukladno planu otpisuje 60% njihovih ugovornih potraživanja smatramo krajnje neprimjerenim i neprihvatljivim. Podsjećamo da nogometaši u Hrvatskoj imaju status obrtnika-samostalne djelatnosti, premda je odnos između igrača i klubova sličniji punome radnom odnosu. Zbog tih specifičnosti i nedostataka koje sa sobom nosi postupak predstečajne nagodbe, smatramo da bi klubovi trebali posezati za drukčijim rješenjima.


Svjesni smo da je postupak predstečajne nagodbe propisan zakonom i da ga svatko tko zadovolji uvjete može pokrenuti. Upravo zato istaknut ćemo primjer NK Osijek koji je svoje nogometaše svrstao u skupinu povlaštenih vjerovnika kojima se potraživanja ne otpisuju, već se njihova otplata reprogamira.

U tom smislu predlažemo postojećoj upravi, s obzirom da je postupak predstečajne nagodbe već otvoren, da sve bivše i sadašnje vjerovnike nogometaše svrsta u skupinu povlaštenih vjerovnika. Zakon predviđa takvu mogućnost i ona se u ovom slučaju čini jedinom ispravnom i logičnom. Također, zahtijevamo reakciju nadležnih tijela HNS-a kako bi se konačno propisima i pravilnicima pravno regulirao status klubova koji uđu u postupak predstečajne nagodbe.

Predlažemo da se takvim klubovima ubuduće ne izdaje licenca, tj. da im se omogući natjecanje do kraja sezone - ukoliko su postupak predstečajne nagodbe otvorili za vrijeme njezina trajanja - kako se ne bi utjecalo na regularnost natjecanja, nakon čega bi se odredilo preseljenje u rang natjecanja gdje se ne mogu sklapati profesionalni ugovori. Predlažemo da se igračima tih klubova prema njihovu zahtjevu svi ugovori beziznimno raskidaju pred nadležnim tijelima HNS-a, dok svi ostali automatski prestaju važiti na kraju sezone.

Ukoliko klub uđe u predstečajnu nagodbu, statusna pitanja trebala bi se rješavati pred arbitražnim sudom po hitnom postupku.

Konačno, predlažemo da HNS kao krovna institucija izda uputu klubovima da u postupku predstečajne nagodbe svojim nogometašima predvidi status povlaštenih vjerovnika. S poštovanjem, HUNS.