VIŠAK

Četiri puta je osvajao Tour de Francea, a sada doživio poniženje: Uzet ću malo vremena

24.06.2023 u 13:33

Bionic
Reading

Četverostruki pobjednik Tour de Francea Britanac Chris Froome (38) neće nastupiti na ovogodišnjem izdanju najprestižnije biciklističke utrke na svijetu.

Bit će to treći put u posljednjih pet sezona da ga neće biti na Touru, nakon što je 2019. odustao zbog pada u Dauphineu, te 2020. kada se fokusirao na Vueltu.

Ovoga puta Froome je ostao bez mjesta u momčadi Israel-Premier Tech koja ga nije prijavila za ovogodišnje izdanje Toura koje starta 1. srpnja.

"Razočaran sam ovom odlukom. Tour de France ima nevjerojatno posebno mjesto u mom srcu. Fizički sam bio spreman, ali nažalost nisam mogao pokazati svoj puni kapacitet u posljednjim utrkama. Poštujem odluku tima i uzet ću malo vremena prije nego što se ponovno usredotočim na ciljeve postavljene za ovu sezonu," kazao je Froome za GCN.

Ekipu će predvoditi Kanađanin Michael Woods, a u sastavu su i Guillaume Boivin, Simon Clarke, Hugo Houle, Krists Neilands, Nick Schultz, Corbin Strong i Dylan Teuns.

"Bila je teška odluka odabrati naš Tour de France tim ove godine, ali smatramo da smo odabrali osam vozača koji su najprikladniji za ispunjenje naših ciljeva," rekao je menadžer tima Kjell Carlstrom.

"Činjenica da smo morali donijeti tešku odluku gledajući naš dugačak popis pokazuje snagu i dubinu naše grupe vozača, a nažalost nismo mogli odabrati sve," dodao je.

Froome je deset puta nastupio na Touru ostvarivši četiri pobjede (2013, 2015, 2016, 2017). Više pobjeda od njega imaju tek Francuzi Jacques Anquetil Bernard Hinault, Belgijanac Eddy Merckx i Španjolac Miguel Indurain koji su slavili po pet puta.