potres im uništio urede

Čelnik Saveza Stojko Vranković želi da se Hrvatskoj vrate uloženi milijuni: Normalnije je to potrošiti na humane stvari

25.03.2020 u 13:25

Bionic
Reading

Nakon što su Olimpijske igre u Tokiju prebačene u ljeto 2021., zbog pandemije koronavirusa, velik broj hrvatskih sportaša koji još nije izborio nastup na najvećoj svjetskoj smotri našao se u problemima. O problemu u kojem se našao HKS za tportal je govorio predsjednika Stojko Vranković

Među onima koji su se našli u problemima je svakako i Hrvatski košarkaški savez (HKS). Naime, Split je na inzistiranje čelnika HKS-a trebao u lipnju biti domaćin kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre, a zahvaljujući Vladi RH uplaćeno je i jamstvo Fibi u iznosu od dva milijuna i 600 tisuća švicarskih franaka te je već potresen određeni iznos na organizaciju (oko 25 tisuća eura).

Od prije je poznato kako je na tom turniru Hrvatska završila u skupini s Brazilom i Tunisom, dok su se u drugoj skupini našli Njemačka, Rusija i Meksiko. Na Oi bi išao pobjednik skupine.

Sada kad su Olimpijske igre prebačene na ljeto 2021. pitanje je što će biti s turnirom i kako će cijeli ovaj problem biti riješen na relaciji HKS, FIBA i MOO.

Predsjednika HKS-a Stojko Vranković, koji se posljednjih desetak dana sa suprugom i sinom nalazi u karanteni u Zadru, nije bio previše raspoložen za razgovor.

'Sve ovo što se događa u zadnje vrijeme napravilo je totalni kaos, a naš stav u HKS-u jest takav da ćemo od čelnika Fibe tražiti povrat kompletnog iznosa uloženih novaca. Za nekoliko dana obavit ćemo sa čelnicima Fibe konferencijski poziv i tada ćemo im reći svoj stav. Znate, uz dužno poštovanje svima, te ako se uzmu problemi u kojima se našla cijela Hrvatska zbog pandemije koronavirusa, a poglavito Zagreb nakon strašnog potresa, svi u HKS-u mislimo da je taj iznos koji je Vlada RH uplatila Fibi kud i kamo normalnije trošiti na humane stvari, nego na organizaciju turnira', kazao je za tportal Stojko Vranković dodavši.

'Znate, sport mi trenutačno nije na prvom mjestu, uopće mi nije u fokusu zbog problema u kojem smo se našli. Ne znam hoćemo li imati gdje raditi u Zagrebu kada ovo sve prođe…', dodao je Vranković.

'Evo, upravo sam dobio na mobitel fotografije naših prostora u Lipovečkoj ulici u Zagrebu i koliko vidim zgrada je dosta stradala i uredi su nam poprilično uništeni. Jako loše to izgleda i sada čekamo mišljenje statičara. Po ovome što vidim neko vrijeme tamo se neće moći raditi', dodao je Vranković kojem su prijatleji javili kako je njegov stan u središtu zagreba doživio tek manja oštećenja za razliku od mnogih drugih.

'Novogradnja je presudila. Ali vjerujte, time se uopće ne zamaram.'

Tako se na globalni problem zbog pandemije koronavirusa nadovezao strašan potres u Zagrebu. O košarci, a kamoli o kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre nitko ne razmišlja.

'Sljedeće godine na rasporedu je Eurobasket i nakon toga Olimpijske igre. Iskreno, ne vidim kako bi se mogao u raspored mogao ugurati i olimpijski kvalifikacijski turnir? No, danas sam čuo nesluženu informaciju kako će se ići s prijedlogom da se Eurobasket prebaci u ljeto 2022. godine.'

Kaos, pomutnja i neizvjesnost. To su riječi kojima bi se moglo opisati stanje u cijelom sportu. Nitko ne zna hoće li se lige završiti, nitko ne zna kada će završiti karantena, a koliko se može doznati od stranih košarkaških novinara povrat novaca od Fibe tražit će sigurno Litva i Kanada, a vrlo vjerojatno i Srbija.

Sve ovo stvorilo je dodatni problem izborniku Veljku Mršiću koji je u lipnju računao na sve igrače iz NBA lige i stvorila se sjajna klima. Ovako je pitanje što će se sve dogoditi do ljeta 2021. i hoće li Hrvatska uopće dobiti priliku izboriti Olimpijske igre ili će Fiba primjerice odrediti četiri preostala putnika po poretku na prošlom SP-u ili možda predstojećem Eurobasketu?

No, tko sada razmišlja o sportu pored ovoliko problema…

  • +103
Potres u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL