U FINALU NA RUUDA

Carlos Alcaraz pamtit će ovu izjavu Novaka Đokovića; baš ga je utješio

09.06.2023 u 22:01

Bionic
Reading

Srpski tenisač Novak Đoković plasirao se u finale Grand Slam turnira Roland Garros svladavši Španjolca Carlosa Alcaraza sa 6:3, 5:7, 6:1, 6:1.

Dvoboj prvog tenisača svijeta Alcaraza i trećeg na ATP ljestvici pripao je iskusnijem i 16 godina starijem srpskom igraču. U trećem gemu trećeg seta, kod rezultata 1:1, došlo je do prekida jer se Alcaraz požalio na problem s grčevima u desnoj nozi, a nakon pružene medicinske pomoći Španjolac je dokraja uzeo samo jedan jedini gem.

Bio je ovo njihov drugi međusobni sraz i prva pobjeda Đokovića.

Đoković će u finalu igrati s Norvežaninom Casperom Ruuda, koji je u drugom polufinalu svladao Nijemca Alexandra Zvereva.

Tridesetšestogodišnji Đoković u nedjelju će u glavnom gradu Francuske loviti rekordnu 23. pobjedu na Grand Slam turnirima. Na najprestižnijem turniru na zemljanoj podlozi slavio je 2016. i 2021. godine, a u iznimno bogatoj teniskoj biografiji ima i deset pobjeda na Australian Openu u Melbourneu, sedam u Wimbledonu i tri na US Openu u New Yorku.

Mnogi poznavatelji tenisa prije polufinalne slastice 'par excellence' davali su veće šanse za pobjedu igraču s Pirenejskog poluotoka, no iskusni Beograđanin u prvom je setu pokazao uistinu briljantnu igru. Nakon 56 minuta igre Srbin je dobio prvi set 6:3, ali je ujedno Španjolcu oduzeo prvi set na ovogodišnjem Roland Garrosu. Španjolac je prije toga u tri seta svladao sve suparnike, po ovom scenariju pali su Talijan Flavio Cobolli, Japanac Taro Daniel, Kanađanin Denis Shapovalov, Talijan Lorenzo Musetti i Grk Stefanos Tsitsipas uoči današnjeg obračuna s Đokovićem.

U drugom setu prvi igrač svijeta na ATP ljestvici Španjolac i treći igrač Srbije pokazali su 'atomski nastup'. Nakon bespoštedne borbe za svaki komad terena i mnogo izgubljenih lopti, završilo je bolje za Alcaraza nakon 77 minuta, koji je slavio 7:5.

U nastavku meča Španjolac je potpuno odustao zbog jakih grčeva u desnoj nozi, a zdravstveni problemi su mu otpuhali i snove o konačnom osvajanju drugog Grand Slam turnira nakon prošlogodišnjeg trijumfa na US Openu u New Yorku, kada pobijedio je Ruuda. Alcaraz je za to mahao 'bijelom zastavom', osvojivši samo po jedan gem u sljedeća dva seta.

'Zadnje što želite u mečevima su grčevi. Suosjećam s Carlosom, nadam se da će se brzo oporaviti i vratiti na teren', rekao je Đoković, kojemu je to bio sedmi finalni nastup na Roland Garrosu, odmah nakon pobjede.

'Iznimno poštujem Carlosa, unatoč očitim zdravstvenim problemima s kojima se borio koliko je mogao. Bio je bolji od mene u drugom setu', dodao je Đoković koji je nakon meča rekao Španjolcu da ima sjajnu budućnost pred sobom i da će sigurno osvojiti Pariz više puta.

Carlos Alcaraz je bio razočaran porazom, te je ustvrdio da su tenzije u prva dva seta rezultirale fizičkim slomom 16 godina mlađeg tenisača.

'Razočarao sam sebe, iskreno, a u ovakvom meču, doći u ovaj meč sa sjajnim osjećajem, fizički se osjećati odlično. No, osjetio sam grč na kraju drugog seta i početku trećeg, i to je bilo stvarno razočaravajuće', rekao je Alcaraz.

Do te faze Alcaraz je igrao svoju uzbudljivu vrstu tenisa, jureći za poenima koji su se činili izgubljenim, skraćenim loptama koje su izgledale nedodirljive i lobovima koji su dodirivali osnovnu liniju. Ali prvak US Opena na kraju je platio cijenu i morat će pričekati još godinu dana za priliku da osvoji svoj prvi Grand Slam na zemljanoj podlozi.

'Rekao bih da su prvi i drugi set bili jako, jako intenzivni i počeli su grčevi. Na početku trećeg seta počeo mi se grčiti svaki dio tijela, ne samo noge. I ruke, svaki dio nogu. Moram učiti iz ovakvih mečeva, nastojat ću da se ovako nešto ne ponovi ubuduće'.

  • +21
Novak Đoković vs. Carlos Alcaraz (polufinale Roland Garrosa) Izvor: EPA / Autor: Mohammed Badra