stručnjak za tportal

Brutalno iskreni Gračan o povratku Perišića u Hajduk te što to znači za Livaju

07.07.2023 u 12:45

Bionic
Reading

Totalnu euforiju u Splitu izazvala je informacija da se Ivan Perišić odlučio vratiti u Split s obitelji i napokon zaigrati za seniore Hajduka. Za tportal je svoje mišljenje o tome dao Nenad Gračan

Tu bombastičnu vijest – da bi hrvatski reprezentativac Ivan Perišić mogao ubrzo odjenuti dres Hajduka - objavio je Gianluca Di Marzio, jedan od najpouzdanijih talijanskih novinara.

>> Ova će 'napalm bomba' iz Italije zapaliti Dalmaciju: Perišić se vraća u Hajduk!

No već mjesecima se o tome govori u Splitu i za navijača Hajduka to zapravo nije nova vijest, jer je Perišić najavio tu mogućnost još 2018., nakon osvojene bronce u Rusiji:

'Nije bitno što sam obećao drugima, obećao sam odavno sam sebi da ću se vratiti u Hajduk. Proveo sam u Hajduku sedam godina i nisam debitirao u službenoj utakmici. Moj povratak se mora dogoditi. Bit će uskoro, ne znam točno kad. Moram odraditi minimalno jednu sezonu s našim Bilima. Pa da osvojimo titulu i da izgore Omiš, Split i cijela Dalmacija', poručio je tad Perišić navijačima na splitskoj Rivi.

Kao što je poznato, Perišića ugovor s engleskim Tottenhamom veže do ljeta 2024. godine, ali pojavila se opcija da bi, ako se tako dogovore, mogao uskoro postati slobodan igrač.

Kako god se okrene, njegov povratak na Poljud značajno bi podignuo i razinu popularnosti nogometa u Hrvatskoj i SuperSport HNL-a. S tim se slaže i Nenad Gračan, bivši nogometaš i trener Hajduka, koji jako dobro zna kako diše navijački puk i što bi značio dolazak takvog igrača na Poljud.

'Pratim sve oko toga i mogu vam reći da bi to bila velika stvar za hrvatski nogomet. S druge strane, kad čovjek trezveno razmisli, još uvijek postoji puno zapreka tome da Perišić dođe ovog ljeta u Hajduk jer još ima ugovor s Tottenhamom', kazao je za tportal 61-godišnji Gračan.

Poznato je da novi trener Tottenhama Ange Postecoglou ima svoju crnu listu, tj. popis igrača za koje želi da napuste klub, a među njima je i Perišić. A mnogi veliki klubovi ga žele…

'Logično je da ga žele, jer Perišić je vrhunski igrač koji je, usprkos tome što ima 34 godine, u vrhunskom fizičkom stanju i vjerujem da kod njega postoji velika želja i motiv da barem još sezonu odigra u Ligi petice. Vijek igrača danas je puno duži nego kad sam ja igrao, a primjeri kao Modrić ili Perišić, koji su pravi profesionalci i jako paze na svoje tijelo, sve govore. Po meni, Perišić ispred sebe ima još nekoliko vrhunskih sezona na razini najboljih europskih klubova.'

Podsjetili smo Gračana da je on dao obećanje navijačima Hajduka. Želi zaigrati na punom Poljudu za Hajduk, a očito mu novac više nije presudan.

'Da, rekao je to i ja kao bivši igrač i trener Hajduka jako dobro znam što je san svakom klincu iz Splita. Perišić je kao klinac od nekih 16, 17 godina otišao u francuski Sochaux i sanja o tome da zaigra na krcatom Poljudu. I taj san će sigurno ispuniti. Svima iz Splita važnije je biti igrač ili trener Hajduka nego Reala, a to vam sve govori.'

Zanima nas što kao iskusni nogometni trener i bivši igrač koji je bio ofenzivni vezni može reći o mogućem napadačkom paru Livaja – Perišić?

'Ma ne treba trošiti riječi na to. Pa Livaja bi bio još bolji uz njega, podigao bi razinu igre, jer Perišić je ozbiljan igrač, a uz to i prirodni autoritet! Mislim da bi Perišić podigao razinu igre Hajduka za 30 posto u psihološkom i igračkom smislu. Zapravo u svakom smislu. A što bi to značilo za navijače, ne treba previše govoriti, to bi zapalilo Split', završio je Gračan.

  • +10
Novi zeleni dresovi HNK Hajduk, 21.6.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL