izniman uspjeh

Brnjac: Za sport gluhih ove godine 900.000 eura, trostruko više nego 2016.

09.04.2024 u 14:20

Bionic
Reading

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac sastala se u Zagrebu s gluhim sportašima koji su na nedavnim Zimskim olimpijskim igrama i Svjetskom prvenstvu u tekvondou ostvarili iznimne uspjehe, priopćili su iz MINTS-a

Sa spomenuta dva natjecanja hrvatski predstavnici donijeli su tri zlata i srebro. Tekvondoašice Matea Kolovrat i Petra Goleš osvojile su naslove svjetskih prvakinja, dok su se šahisti na Zimskim olimpijskim igrama okitili olimpijskim zlatom u ekipnom natjecanju (Zlatko Klarić, Branko Vujaković, Bogdan Božinović, Toni Vujčić i Goran Cechi), a srebro je u pojedinačnoj konkurenciji osvojio Bogdan Božinović.

"Iznimno zadovoljstvo mi je bilo susresti se s našim gluhim sportašima, koji nas svake godine oduševljavaju novim uspjesima, ali i sve većim uključivanjem gluhih osoba, a osobito djece i mladih, u sportske aktivnosti. Važnost promicanja sporta gluhih prepoznata je i kroz sva prava i podršku koju dajemo Hrvatskom sportskom savezu gluhih, koji je kroz novi Zakon o sportu dobio status krovnog udruženja, a svi gluhi sportaši ista prava kao i svi ostali, od prava na državne nagrade, trajne naknade za trenere i sportaše, nacionalne stipendije pa do osiguravanja svih uvjeta za trening i natjecanja“, rekla je ministrica Brnjac.

Istaknula je kako su izdvajanja za Hrvatski sportski savez gluhih od 2016. povećana trostruko pa je tako za ovu godinu osigurano 900.000 eura.

Hrvatski sportski savez gluhih okuplja oko 300 sportaša i 60-ak klubova, a od postojanja Saveza hrvatski gluhi sportaši osvojili su 22 medalje na ljetnim i zimskim olimpijskim igrama, 23 medalje na svjetskim prvenstvima te 50 medalja na europskim prvenstvima. Najviše medalja osvojila je rukometna reprezentacija gluhih koja je čak pet puta bila olimpijski i europski prvak te tri puta svjetski prvak. U ovoj godini gluhe sportaše očekuje još niz velikih natjecanja od kojih su najvažnija svjetska prvenstva u judu, šahu i atletici te Europsko prvenstvo u tekvondou.