NI KRIV NI DUŽAN

Borna Sosa u središtu skandala, pokrenuta istraga oko njegovog transfera u Ajax

20.09.2023 u 06:12

Bionic
Reading

Hrvatski reprezentativac Borna Sosa našao se ni kriv ni dužan u središtu afere koja potresa Ajax.

Naime, sportski direktor nizozemskog nogometnog velikana Sven Mislintat pod klupskom istragom je zbog transfera Borne Sose.

Mislintat je u ovom transferu vrijednom osam milijuna eura bio u sukobu interesa. Sosa je posljednjeg dana ljetnog prijelaznog roka iz Stuttgarta prešao u Ajax

Kako javlja nizozemski NOS Sport Mislintat je pregovarao s agentom koji ima udio u vlasništvu njegove privatne tvrtke Matchmetrics GmbH. Matchmetrics je platforma koja služi za skautiranje sportaša pomoću statističkih podataka, a Mislintat je s udjelom u vlasništvu od 35 posto najveći dioničar Matchmetricsa.

Prije tri mjeseca nogometna agencija za zastupanje nogometaša AKA Global koju vode Arthur Beck i Kerim Cerit postala je vlasnik tri posto dionica u Matchmetricsu kao zamjena za investiciju vrijednu 161 tisuću eura pa su zahvaljuči tome postali izravni poslovni suradnici Ajaxovog sportskog direktora Mislintata.

I sve bi bilo u redu da u pregovorima Ajaxa, Stuttgarta i Sose nije sudjelovao Arthur Beck, jedan od vlanika agencije AKA Global. Naime, u Ajaxovom statutu jasno piše kako sportski direktor ne smije odlučivati o pitanjima u kojima je u sukobu interesa.

'Ajax nije upoznat s bilo kakvim udjelom koji AKA Global ima u Matchmetricsu. Razgovarali smo sa Svenom, sve je detaljno pojasnio. Naveo je da se 2020. dogodila runda investicija u kojoj su različite strane ulagale u Matchmetrics. Prilikom sklapanja ugovora o ulaganju odmah je dogovoreno da će se to ulaganje kasnije pretvoriti u tri posto udjela. Mi to istražujemo, a pomažu nam i vanjski savjetnici. Sven u potpunosti surađuje i daje nam sve relevantne dokumente', oglasili su se iz Ajaxa.

Iz nizozemskog saveza poručili su da se mora utvrditi je li u pitanju sukob interesa, za sada se nisu izjasnili hoće li i sami pokrenutu istragu.

Standings provided by Sofascore