ipak nije takav as

[ANKETA] Mladom hrvatskom nogometašu Borni Sosi neočekivano propali planovi! Definitivno neće igrati za Njemačku, a doznaje se i što je glavni razlog

11.05.2021 u 08:53

Bionic
Reading

Prošlog tjedna senzacionalno je odjeknula vijest kako će 23-godišnji Borna Sosa u budućnosti nositi dres njemačke nogometne reprezentacije. Naravno, duhovi su se uskomešali, dio javnosti stao je na stranu igrača, dio ga je osuđivao. Ali kako sada stvari stoje, Sosa će se pognute glave vratiti u okrilje Hrvatskog nogometnog saveza

'Moj odabir je zato što u hrvatskoj reprezentaciji, a već sam tri godine u njemačkoj ligi, nisam nijednom dobio poziv za A reprezentaciju Hrvatske. Ja tu nikog ne osuđujem, nego kažem da je to njihov odabir, znači da smatraju da imaju igrače na toj poziciji umjesto mene, ja respektiram njihovu odluku, ali onda sam ja na osnovi cijele te situacije donio svoju odluku, a to je da idem igrati za Njemačku', rekao je Borna Sosa prije par dana u razgovoru za HRT te dodao kako je to projekt u kojem misli trajati 10 do 12 godina.

Međutim, još u ponedjeljak u njemačkim je medijima objavljeno kako taj cijeli postupak ne bi bio u skladu s Fifinim pravilnikom. Naime, Fifin statut i članak u kojem se obrazlaže kada zahtjev za promjenu saveza može biti odobren. A ključnim se čini članak 9. točka 2.b III koji kaže: U vrijeme kad je bio uveden u svoju posljednju utakmicu službenog natjecanja bilo koje vrste nogometa za svoj sadašnji savez, nije navršio 21 godinu.

Drugim riječima, Sosa, u vrijeme svog zadnjeg nastupa, a bilo je to 12. studenog 2020. godine (op.a. u utakmici protiv Škotske, u sklopu kvalifikacija za Euro, a u kojoj je svojim crvenim kartonom itekako naštetio Bišćanovoj vrsti te joj ugrozio neophodno osvajanje bod(ov)a), tada je Sosa imao 22 godine, devet mjeseci i 22 dana.

A da bi cijeli slučaj mogao loše okončati po Sosu, jer vodimo se njegovom željom za napuštanjem Hrvatske, odnosno igranjem za Njemačku, potvrđuju i Sportske novosti, koje imaju ekskluzivnu izjavu iz Njemačkog nogometnog saveza (DFB-a).

Čovjek za vezu bio im je Franjo Vranjković, poznati hrvatski nogometni menadžer koji godinama radi u Njemačkoj.

'Sosa neće igrati za Njemačku jer ne ispunjava uvjete po FIFA-inom statutu. U srijedu će DFB imati sjednicu vezanu za reprezentacije kojom će predsjedati Oliver Bierhoff, tehnički direktor. Na njoj će Sosa biti jedna od točki dnevnog reda. Englisch mi je rekao da će potom objaviti priopćenje u kojem će konstatirati kako taj igrač ne ispunjava uvjete da bi stekao pravo igranja za Njemačku i s time zatvoriti priču koja se provlači po medijima', potvrdio je Vranjković, koji je informaciju pak dobio od šefa pravne službe DFB-a doktora Jörga Englischa.

Dodao je Vranjković i ovo.

'Da se radi o nekom svjetskom asu kojeg bi mogli privoljeti možda bi išli i rušiti FIFA-in statut ili tražiti rupe, ali nije im to u interesu jer on zapravo štiti njih, a Sosa je iznimka u kojoj je protiv njih. Ključno je pravilo, kako mi je kazao Englisch, da igrač koji je naknadno uzeo drugo državljanstvo, koji ga nije imao prije nego što se počeo baviti nogometom i zaigrao prvu utakmicu za dosadašnju reprezentaciju u bilo kojem uzrastu, mora biti mlađih od 21 godine kad je igrao zadnji susret za matičnu reprezentaciju kako bi mogao promijeniti dres. Kako je Sosa igrao za Hrvatsku sa Škotskom kad je imao debelo preko 22 godine, i imao je niz nastupa nakon 21. rođendana, ne može dobiti zeleno svjetlo. Neovisno što ima njemačko državljanstvo i nije igrao za hrvatsku A reprezentaciju. Nijemci će zaključiti tu priču tako što neće ni predati zahtjev FIFA-i da prijeđe kod njih jer vide da im dokumentacija ne štima'.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.