VELIKA MOGUĆNOST

Boksu se ne sprema ništa dobro; ako se to dogodi bio bi to strašan udarac za taj sport

Bionic
Reading

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u četvrtak je iznio mogućnost isključenja boksa s Igara u Parizu 2024., rekavši da je vrhovno svjetsko boksačko tijelo, pod vodstvom Rusije, pokazalo da 'nema stvarnog interesa za sport ili njegove sportaše'

Međunarodnoj boksačkoj asocijaciji (IBA) oduzeto je sudjelovanje u organizaciji boksačkog turnira na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020., a boks nije bio u početnom programu za Igre u Los Angelesu 2028., u iščekivanju reformi koje zahtijeva MOO.

Kvalifikacije za boksački turnir u Parizu 2024. organizira MOO, ali je rekao da zabrinutost u vezi s IBA-om znači da će donijeti daljnje odluke koje će 'možda morati uključiti otkazivanje boksanja za Olimpijske igre u Parizu 2024.'

 'Nedavni kongres IBA-e je još jednom pokazao da IBA nema pravi interes za boksački sport i boksače, već da je zanima samo vlastita moć.Odluke i rasprave da se boksači drže podalje od olimpijskih kvalifikacija i Olimpijskih igara ne mogu se drugačije shvatiti', kazao je MOO.

IBA-u vodi Rus Umar Kremljev uz potporu ruske energetske tvrtke Gazprom. Glasnogovornik MOO-a rekao je da je IBA nedavno produžila svoj ugovor s Gazpromom pokazala da 'nema volje razumjeti stvarne probleme'.

'Produljenje sponzorskog ugovora s Gazpromom kao jedinim glavnim sponzorom IBA-e pojačava zabrinutost koju je MOO uvijek iznova izražavao od 2019.', dodao je glasnogovornik MOO-a.

Izvanredni kongres IBA-e u rujnu izglasao je protiv održavanja novih izbora, dopuštajući Kremljevu da ostane predsjednik, nakon što je Sportski arbitražni sud (CAS) presudio da je nizozemskom kandidatu Borisu van der Vorstu pogrešno onemogućeno kandidiranje. Ranije ovog mjeseca, IBA je optužila organizatore Olimpijskih igara u Parizu za 'progon' kao odgovor na suspenziju zbog pitanja upravljanja i financija.