SPORT U 2010.

Blanka očarala svijet, vuvuzele nas ubile

20.12.2010 u 10:01

Bionic
Reading

Godina koja je na izdisaju pružila nam je pregršt sportskih uzbuđenja. Tako smo u 2010. svjedočili Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru, Svjetskom nogometnom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici, Europskom prvenstvu u vaterpolu, Svjetskom prvenstvu u košarci, dok je, recimo, Formula 1 bila najneizvjesnija u svojoj povijesti

Polako, ali sigurno opraštamo se od 2010. godine i to je vrijeme kad se podsjećamo svega što se događalo u svijetu sporta u godini koja je na svome kraju. Bilo je puno velikih sportskih natjecanja, europskih i svjetskih prvenstava, tako da bismo već i samo nabrajanjem otišli predaleko. Zato smo napravili kratki izbor najvećih i medijski najeksponiranijih događaja u svijetu, ali i događaja koji su nama bili važni.

Kao i svake godine, i 2010. je sportski krenula na Sljemenu, ovog puta već 3. siječnja utrkom djevojaka, a tri dana kasnije su nastupili muškarci. Sljemenski pobjednici bili su Francuskinja Sandrine Auberta te Talijan Giuliano Razzoli, dok je od hrvatskih predstavnika najbolji rezultat imala Ana Jelušić koja je završila na 11. mjestu.

Još nam je utrka na Sljemenu bila friško u sjećanju, kada je došlo Europsko rukometno prvenstvo za muškarce u Austriji koje se održavalo od 19. do 31. siječnja. Titulu najboljih na europskom kontinetu osvojili su Francuzi koji pobijedivši u finalu Hrvatsku sa 25:21 i tako su, nakon svjetskog zlata iz Zagreba, osvojili i ono europsko. Nažalost, i ovog puta naši su rukometaši protiv 'tricolora' ostali kratkih rukava.

No, nije bilo previše vremena za žalom zbog poraza u rukometnom finalu jer se cijeli svijet preselio u Kanadu, u Vancouver, gdje su oo 12. do 28. veljače održane Zimske olimpijske igre. Ono po čemu će hrvatska javnost najviše pamtiti te igre jest prva medalja u nordijskom skijanju koju je osvojio Jakov Fak na 10 kilometara koji je bio treći. No, to nije bila jedina hrvatska medalja u Kanadi. Najbolji naš skijaš Ivica Kostelić okitio se srebrom u slalomu te superkombinaciji. I već smo došli do ožujka. Mjesto radnje je Katar, grad Doha, Svjetsko dvoransko atletsko prvenstvo.

Najbolji svjetski atletičari okupili su se na Arapskom poluotoku na još jednom dvoranskom svjetskom prvenstvu. Za hrvatsku javnost najvažnije pitanje bilo je hoće li naša sportska heroina Blanka Vlašić obraniti naslov od prije dvije godine iz Valencije. Odgovor nismo dugo čekali. Naravno da može. Blanka je preskočila dva metra i potvrdila da je neprikosnovena vladarica skoka uvis.

Nekako u tom vremenu iz atletskog svijeta je stigla neočekivana vijest. Ruskinja Jelena Isinbajeva, nenadmašna skakačica s motkom, iznenadila je javnost objavom da prekida karijeru na neodređeno vrijeme. Koliko je Isinbajeva velika u svojoj disciplini, dovoljno govori podatak da drži svjetski rekord s preskočenom visinom od 5,06 metara, a rekord je dosad popravljala čak 27 puta.

U međuvremenu, krenula je i sezone Formule 1 koja će se na kraju pokazat kao dosad najneizvjesnija. Pitanje prvaka rješavalo se u posljednjoj utrci u Abu Dhabiju, a na kraju su četvorica pilota konkurirala za vrh. Krunu je osvojio najmlađi kandidat Nijemac Sebastian Vettel koji je pobjedom u Abu Dhabiju došao i do svog prvog naslova prvaka, ali i tako je postao najmlađim prvakom u povijesti Formule 1. Ima 23 godina i veliku budućnost ispred sebe.

Sredina godine rezervirana je za zasigurno najiščekivaniji sportski događaj 2010. – Svjetsko nogometno prvenstvo u Južnoafričkoj Republici. U tih mjesec dana svoje mjesto na naslovnicama našli su hobotnica Paul koja je pogodila sve utakmice na prvenstvu, zatim su mnoge na stadionima u Južnoafričkoj Republici nervirale vuvuzele koje su postale iritantne zvučne kulise svake utakmice. Svi znamo da Hrvatske na samom jugu Afrike nije bilo, tako da smo bez prevelikih emocija i šokova mogli pratiti događanja na SP-u. Zlato su osvojili Španjolci koji su u finalu pobijedili Nizozemsku i tako postala prve europska nacija koja je osvojila SP izvan Europe. Završetkom Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici zakoračili smo već u ljetno doba. Možda je završio vrhunac događanja, no do kraja godine je bilo i spektakularnijih događaja.

U jeku ljeta, od 27. srpnja do 1. kolovoza, u Barceloni su se okupili najbolji atletičari Europe, a među njima kraljica visina – Blanka Vlašić. Norvežanin Andreas Thorkildsen (28) obranio je naslov europskog prvaka u bacanju koplja i tako potvrdio svoju dominaciju u toj disciplini, no ono što je nama puno ljepše zazvučalo jest da se Blanka Vlašić još jednom popela na vrh i po prvi puta postala europska prvakinja na otvorenom skočivši u finalu 203 cm. No, dok nas je Blanka razmazila pobjedama, iznenađenje, i to pozitivno, priredila je Sandra Perković koja je u Barceloni osvojila zlato u bacanju diska!

Krajem kolovoza započela su dva velika natjecanja na kojima smo očekivali velike rezultate. U Turskoj se od 28. kolovoza do 12. rujna održavalo svjetsko košarkaško prvenstvo, dok se u Zagrebu od 29. kolovoza do 11. rujna igralo Europsko prvenstvo u vaterpolu.

Nakon 16 godina i nastupa u Kanadi, hrvatska se košarka opet našla na smotri najboljih reprezentacija svijeta. No, osim po pobjedama nad košarkaškim liliputancima, izabranici Josipa Vrankovića nisu se proslavili. Naprotiv, priredili su navijačima veliku količinu frustracija. I ono malo ljudi koji su zagriženo ljubovali s košarkom, nakon ovog prvenstva odustali su od toga. Ali, to je realnost hrvatske košarke. Što se tiče samog prvenstva, SAD je u Tursku došao s 'pomoćnom radnom snagom' koja se pokazala za koplje bolje od konkurencije i zasluženo je došla do zlata pobijedivši u finalu Tursku. Treće mjesto pripalo je Litvi, a četvrto Srbiji. SP u Turskoj bilo je jedno od najlošijih u proteklom desetljeću jer su doslovno sve reprezentacije koje nešto znače igrale oslabljene i bez svojih najboljih igrača. Jedina svijetla točka u hrvatskoj košarci je europsko zlato generacije do 16 godina predvođena najboljim mladim košarkašem Starog kontinenta Darijom Šarićem koji je u finalu protiv Litve imao ubačenih 30 koševa, 11 skokova i 11 asista.

Dok su se košarkaši loptali u Turskoj, nešto sjevernije, u državi Hrvatskoj i njenom glavnom gradu igralo se Europsko prvenstvo u vaterpolu. A pred svojim gledateljima 'barakude' nisu mogle napraviti krivi korak. Hrvatski su vaterpolisti pod vodstvom izbornika Ratka Rudića došli do euro naslova deklasiravši u finalu Italiju 7:3 i tako nakon svjetskog zlata iz Melbournea hrvatski vaterpolo ima i europsko zlato.

Do kraja godine svijet sporta je imao još dosta velikih natjecanja, od Svjetskog prvenstva u odbojci za žene koje se održavalo u Japanu, gdje se, nažalost, hrvatske odbojkašice nisu pokazale u najboljem svjetlu, preko europskog prvenstva u malim bazenima i zlata Sanje Jovanović na 50 metara leđno, pa sve do europskog prvenstva za rukometašice.

Znamo da smo u ovom pregledu godine ispustili dosta drugih i zanimljivih natjecanja, počevši od EP-a u jedrenju, Svjetskog prvenstva za kajak/kanu na divljim vodama, europskih prvenstava u karateu, taekwondou, odakle su se hrvatski sportaši vraćali s medaljama, pa sve do svjetskog prvenstva u veslanju gdje Hrvatska ima zlatni četverac. No, nažalost, napravili smo tek letimični pregled godine, i to na događaje koji su najviše okupirali svjetsku i hrvatsku javnost.