HOĆE LI SE REAL SPASITI?

Bivši klub Prosinečkog, Gračana i Jerkana na rubu gašenja

13.11.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Sjećate se Real Ovieda? Momčad za koju su svojevremeno igrali Nenad Gračan, Nikola Jerkan i Janko Janković, koji je bio i prijelazna stanica za Roberta Prosinečkog u njegovom putu iz Real Madrida u Barcelonu, danas je na samom dnu

Ali doslovno na dnu. Naime, sa stadiona Carlos Tartiere, danas doma trećeligaša Reala, javno su poručili - ne skupimo li do 17. studenog gotovo 2 milijuna eura, morati ćemo ugasiti klub. Zato su se okrenuli Hajdukovom modelu.

Najveći asturijski klub dugo godina bio je stabilan prvoligaš i jedna od važnih karika španjolskog prvenstva. U društvo najboljih prvi put su ušli ratnih tridesetih, da bi sve do sedamdesetih godina prošlog stoljeća lutali između prva dva ranga natjecanja. Međutim, nakon što dvanaest godina nisu zaigrali u La Ligi, 1988. su se dograbili gornjeg doma i držali su ga sve do 2001. U tom periodu za Oviedo i jesu nastupali nabrojani hrvatski nogometaši, ali i Slaviša Jokanović, Albert Nađ, Viktor Onopko, Abel Xavier, Marius Lakatuš, Paulo Bento...

Stvari su krenule nizbrdo početkom novog milenija. Priča kao da je kopirana s Balkana - klupski čelnici su bahato trošili novac koji ustvari nisu imali, a usput je Oviedo bio i predmet sukoba političkih moćnika, koji su preko kluba pokušavali zaraditi jeftine poene. Loše stvari su se množile, a nakon što je Real 2003. izgubio i status drugoligaša na terenu, nogometni savez kaznio ga je i zbog neplaćanja igrača. Za samo dvije godine Oviedo je prošao put od prve do četvrte lige!

Danas su u Segundi B, dakle trećoj ligi, gdje su sinoć odigrali utakmicu sa Realom C, a na tribinama se skupilo preko 20 tisuća gledatelja. Godišnjih ulaznica za ovu sezonu prodali su preko 11 tisuća, imaju daleko najveću podršku i posjećenost u trećem rangu natjecanja (na nekim utakmicama bude i 30.000 gledatelja), ali novca - nema.

Prosinečki je u samo jednoj sezoni ostavio dubok trag u Oviedu


Nešto više od sedam milijuna eura treba klubu za relativno normalno funkcioniranje, no u ovom trenutku trebalo im je dva milijuna da ne bi doživjeli bankrot i automatsko gašenje kluba. Zato je nova uprava kluba, koju većinom čine predstavnici navijača, odlučila ići istim putom kojeg je izabrao i Hajduk. U prodaju su pustili pojedinačne dionice po cijeni od 10.75 eura, nadajući se da će ih navijači spasiti.

Međutim, nitko u Oviedu nije očekivao da će se na noge dignuti praktički pola Europe ne bi li se spasio ovaj renomirani klub. Sve je u suštini krenulo od britanskog novinara baziranog u Španjolskoj, Sida Lowea, koji je igrom slučaja navijač Ovieda, ali i jedan od najpopularnijih nogometnih novinara u Europi. On je na Twitteru, na kojemu ima gotovo 100.000 pratitelja, pokrenuo akciju koja je rezultirala kupovinom akcija bukvalno sa svih strana svijeta. Stranci koji kupe dionice automatski dobivaju i pravo posjete Oviedovim domaćim utakmicama doživotno, a na višu razinu sve se diglo kada su se uključili i bivši nogometaši ovog kluba, a danas premierligaške zvijezde Juan Mata, Santi Cazorla i Michu, Real Madrid je odlučio otkupiti akcija u vrijednosti 100.000 eura i pokloniti ih gradu, a na tribinama širom Europe osvanuli su transparenti podrške Oviedu.

Danas je vjerojatno da će do roka Oviedo i skupiti potreban novac, no pitanje je koliko će to ustvari pomoći samom klubu. Preživjeti će, kao što su i neki drugi, ali problemi neće nestati. U Asturiji su svjesni da im može pomoći samo neki novi bogati gazda - spominje se Fernando Alonso - ali i gazda koji neće vući poteze kakve su vukli njegovi prethodnici.