pravda je spora, ali dostižna

Bivšem suigraču Dejana Lovrena uništili su karijeru optužbama da je dopingiran, a sada mu moraju platiti 20 milijuna eura odštete

05.11.2020 u 13:20

Bionic
Reading

Mamadou Sakho (30) napokon je dobio zadovoljštinu. Morao je čekati čak četiri godine, ali uspio je pobijediti Međunarodnu antidopinšku agenciju (WADA) koja mu se javno ispričala te pristala platiti 'masnu' odštetu

Međunarodna antidopinška agencija (WADA) ispričala se i pristala platiti odštetu francuskom nogometašu kojeg je pogrešno optužila za upotrebu zabranjenih supstanci.

Mamadou Sakho (30) je u travnju 2016. godine, u to vrijeme kao član Liverpoola, suspendiran na 30 dana nakon što je bio pozitivan na supstancu higenamin, koja se nalazila u preparatima za mršavljenje.

Zbog toga je Sakho, koji je bio standardni prvotimac Liverpoola propustio finale Europske lige protiv Seville, ali i Europsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine na koje bi zasigurno bio pozvan!

Optužbe koje je tada plasirala WADA skoro su mu uništile karijeru, ispao je iz prve momčadi 'redsa' koji su ga potom poslali na posudbu u Crystal Palace gdje Sakho i danas igra. No, pitanje je kako bi se razvijala njegova karijera da ga iz Međunarodne antidopinške agencije nisu lažno optužili.

Zato je Sakho krenuo u pravnu bitku, a sve prvu je pobjedu izborio kad je UEFA u srpnju odbacila slučaj protiv njega potvrdivši kako higenamin u to vrijeme nije bio na WADA-inom popisu zabranjenih tvari.

UEFA je kritizirala WADA-u zbog nedostatka jasnoće oko statusa higenamina, dok je WADA objavila izjavu kojom odbacuje Uefine kritike.

  • +5
Liverpool - Arsenal, osmina finala Liga kupa 2020. Izvor: EPA / Autor: Laurence Griffiths / POOL

Sakho je potom tužio WADA-u zatraživši na sudu 20 milijuna eura odštete.

Njegov odvjetnik Julian Santos kazao je za engleske medije kako se WADA ispričala i pristala platiti milijunski iznos kao odštetu.

'Sretan sam zbog svoje obitelji, sretan zbog svih svojih prijatelja, zbog svih ljudi koji su bili uz mene u ovoj teškoj godini kada mi kao profesionalnom nogometašu nije bilo lako. To je najgora stvar za koju vas mogu optužiti, doping. Danas je za mene veliki dan', kazao je presretni Mamadou Sakho koji je napokon dočekao pravdu i zadovoljštinu.

'WADA žali zbog klevetničkih optužbi i ispričava se zbog njih. Prihvaćamo da nismo smjeli iznositi takve optužbe ni u prvom ni u drugom saopćenju nakon što je gospodin Sakho oslobođen optužbi od strane UEFA. WADA prihvaća činjenicu da gospodin Sakho nije prekršio UEFA pravilnik o dopingu, da nije varao, da nije imao namjeru steći bilo kakvu prednost u odnosu na druge i da je djelovao u dobroj volji. WADA žali zbog štete koju je nanijela reputaciji gospodina Sakhoa svojim klevetničkim optužbama kao i zbog sramote koje su mu one donijele. Kako bi potvrdila iskrenost ove isprike, WADA je prihvatila isplatiti gospodinu Sakhou određenu svotu novca na ime odštete. WADA će također snositi sve neophodne troškove koje je tijekom cijele situacije imao gospodin Sakho', objavili su iz Međunarodne antidopinške agencije.

Francuski branič nije više zaigrao za Liverpool nakon što je bio suspendiran. U siječnju 2017. preselio je u Crystal Palace prvo na posudbu, a u kolovozu iste godine je londonski klub otkupio njegov ugovor za 25 milijuna eura. Za Francusku je odigrao 29 utakmica, ali posljednju put je u reprezentaciji bio 2018. godine...