PREDSJEDNIK MOO-A

'Bin Ladenova smrt neće utjecati na OI 2012.'

02.05.2011 u 20:32

Bionic
Reading

Vijest o ubojstvu najtraženijeg svjetskog terorista Osame bin Ladena izazvala je bojazan od mogućih osvetničkih misija pripadnika Al-Kaide. Kao jedna od potencijalnih meta spominju se i Olimpijske igre koje će se iduće godine održati u Londonu

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Jacques Rogge izjavio je kako će sigurnost OI u Londonu biti u vrhu prioriteta, dodavši kako smrt Osame bin Ladena neće utjecati na sigurnost sudionika i gostiju igara.

'Ubojstvo vođe Al-Kaide je političko pitanje,' poručio je Rogge iz Dohe gdje gostuje na 9. Konferenciji o Sportu i okolišu.

Prvi čovjek olimpijskog pokreta je naglasio kako je strategija sigurnosti MOO ostala ista od ubojstva 11 izraelskih sportaša na OI u Munchenu 1972. godine.

'Sigurnost je oduvijek naša briga, a od OI u Munchenu i prioritet. Olimpijske igre promoviraju mir, a tako će biti i u budućnosti,' poručio je Belgijanac.

Očekuje se kako će troškovi osiguranja za vrijeme OI u Londonu iznositi oko 760 milijuna funta, a za 'red i mir' će brinuti oko 9.000 policajaca.

Engleski mediji navode kako su zimske olimpijske igre 2002. u Salt Lake Cityju protekle bez ikakvih incidenata premda su održane svega pet mjeseci nakon terorističkog napada 11. rujna 2001. na SAD.

No, isto tako i dodaju kako se samo 24 sata nakon što je London 2005. godine izabran za domaćina OI 2012. u glavnom engleskom gradu dogodio teroristički napad na podzemnu željeznicu u kojem je poginulo 56 osoba, a ozlijeđeno više od 700 ljudi.