JURČEVIĆ ZA TPORTAL

Bilićev pomoćnik otkriva kakvu su strahotu igrači i navijači već doživjeli u Grčkoj

19.10.2017 u 09:02

Bionic
Reading

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom još su dvije utakmice dodatnih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiju sljedeće godine. Suparnik Dalićevoj momčadi bit će reprezentacija Grčke, momčad za koju mnogi kažu da nam po stilu igre ne odgovara i koja je Hrvatskoj znala zadavati probleme

Među četiri potencijalna suparnika u dodatnim kvalifikacijama, a koje otvaraju vrata SP-a sljedeće godine u Rusiji, bili su Republika Irska, Sjeverna Irska, Švedska i Grčka. Izbornik Zlatko Dalić nikako nije želio Šveđane, ali po mišljenju mnogih baš su Grci najneugodniji suparnik.

Svjedoči tome i činjenica da Hrvatska u šest međusobnih ogleda ima negativan skor; dva poraza, tri remija i samo jednu pobjedu.

>> Dario Šimić oglasio se o glavnoj temi hrvatske nogometne javnosti

'Slažem se, Grčka nam je neugodan suparnik, s kojim nas rezultat baš i ne ide. Osim toga, sve utakmice s njima bile su tvrde, borbene, pa mogu čak reći i neatraktivne', prisjetio se u razgovoru za tportal Nikola Jurčević, bivši hrvatski reprezentativac, a posljednjih godina stalni suradnik Slavena Bilića, prvo na klupi reprezentacije, potom moskovskog Lokomotiva, turskog Bešiktaša i sada West Ham Uniteda.

I iz tog vremena u reprezentaciji Jurčević je imao priliku osjetiti Grke, prvo kao igrač, a potom i kao član stručnog stožera.

'Sjećam se utakmice iz Soluna (op.a. iz travnja 1997. godine), u kojem smo pobijedili 1:0. Dočekala nas je sumorna atmosfera, tada su navijači i njihova reprezentacija bili u lošijim odnosima. A ni utakmica nije bila gledljiva, bez pravih prilika. Ipak, Davor Šuker, koji je tada igrao na visokom nivou, uspio je jednu loptu pospremiti za našu pobjedu, koja nam je itekako značila na putu prema SP-u u Francuskoj 1998. godine.'

Nažalost, to nam je jedina pobjeda protiv Grčke. Kao pomoćnik Biliću, bili ste i na klupi u kvalifikacijama za Euro 2012, kada su utakmicu u Ateni obilježili divljački napadi na hrvatske navijače i kada je zbog topovskog udara jedan hrvatski navijač teže ozlijeđen (ostao je bez prstiju).

>> Hrvatski izbornik dao izjavu koja se nikako neće svidjeti Grcima

'Bilo je strašno u toj utakmici! Jer osim što smo poraženi na terenu (op.a. 0:2), i naši su navijači pretrpjeli velike neugodnosti. Na svu sreću, mi smo se brzo oporavili od tog poraza i potom kroz dodatne kvalifikacije, protiv Turske, izborili nastup na Euru.'

Sličnu situaciju sada je doživjela i ova reprezentacija. Šok terapija nakon kiksa s Finskom (1:1) donijela je pobjedu u Ukrajini i dodatne kvalifikacije.

'Nogometna dinamika je takva da ponekad treba reagirati preko noći, bez previše mudrovanja. Tom pobjedom u Kijevu atmosfera se definitivno podigla, zahvatio nas je optimizam. Dalić je u samo dva dana napravio jako puno.'

Znači, Hrvatska bi iz te dvije utakmice trebala izaći kao pobjednik?

'Vjerujem u naše igrače, individualno su bolji od grčkih, a kako sada i atmosfera među njima raste, mislim da se s pravom nadamo plasmanu u Rusiju. I neka budu utakmice, kao u Solunu, tvrde i bez prilika, ali da se ukaže netko poput Šukera', poželio je Jurčević.

Grčka ne kotira kao nogometna velesila, međutim vlasnik je naslova europskog prvaka iz 2004. godine, a u dodatnim kvalifikacijama stopostotna je, baš kao i Hrvatska.

'Nije ih bilo na prošlom Euru, ali sada ih na Rehhagelovim osnovama vodi još jedan Nijemac, Michael Skibbe. Znači, u filozofiji igre puno je toga istog kao i prije, čvrsta obrana, velika agresivnost. I Belgiji, koja je sigurno prošla kroz skupinu, stvarali su velike probleme. U gostima su izvukli 1:1, a iako su doma izgubili 1:2, bili su ravnopravni. Dakle znaju kako igrati protiv jačih reprezentacija. I zato trebamo biti oprezni, ali i vjerovati u naše igrače', završio je Nikola Jurčević.

  • +42
Kvalifikacije za SP 2018., Ukrajina - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL