SA SLAVENOM I PO SP?

Bilić: Ždrijeb je odličan, mi smo broj 1 u skupini

24.11.2011 u 12:05

Bionic
Reading

Nakon radnog sastanka u Bruxellesu, gdje je dogovoren raspored kvalifikacija za SP 2014. u Brazilu, pred javnost su izašli vodeći ljudi Saveza i reprezentacije

Uspješno odrađene kvalifikacije za Euro 2012. godine i skok na Fifinoj ljestvici na osmo mjesto vratili su veliki optimizam među čelnike Hrvatskog nogometnog saveza. No, i ne samo to, Hrvatskoj su ti uspjesi donijeli poziciju da na pregovorima oko rasporeda kvalifikacija za SP 2014. godine u Brazilu krene s povlaštene pozicije.

'Mi nemamo tu težinu kakvu su, recimo, imali Nijemci u skupini s Belgijom i Turskom, kada su donijeli raspored na sastanak i sve riješili za 45 minuta. No, mi smo rekli da smo broj jedan u skupini i da ne možemo svi biti ravnopravni. Na kraju je ispalo dobro jer nitko nije želio ići u Fifu i da nam ždrijeb određuje računalo', izjavio je Slaven Bilić rezultat šesterosatnog dogovora koji je u srijedu, sa suradnicima iz stožera ali i predsjednikom HNS-a Vlatkom Markovićem te glavnim tajnikom Zorislavom Srebrićem, zaključio u Bruxellesu.

Naravno, nije se sve uspjelo isposlovati, ali ono najvažnije jest, a to je da Hrvatska na početku kvalifikacija prvu utakmicu igra doma, zatim da sa Srbima ne igra na početku i kraju kvalifikacija, zatim da dvije utakmice mini ciklusa ne igra u gostima te da u završnici jedna utakmica također bude domaća.

'U skupini nemamo reprezentacije tipa San Marina ili Andore, s kojima smo često igrali, ili možda Malte na domaćem terenu. Dakle, start nam je odličan, pod pretpostavkom da protiv Makedonije doma i Belgije u gostima osvojimo četiri, možda i šest bodova. Tada u listopadu s optimizmom možemo u Skopje, u kojem je uvijek utakmica 'na nož'. Dolazi nam Wales, s novim izbornikom, Garyjem Speedom, koji mi je ujedno bio i kapetan u Evertonu, a nakon te četiri utakmice objektivno bismo mogli biti na prvom mjestu skupine. Tada imamo pauzu od par mjeseci i dolaze nam Srbi, protiv kojih, ako osvojimo maksimum iz prve četiri utakmice, nemamo imperativ pobjede. Tada idemo u Wales, što i nije baš dobro, ali jednostavno nismo mogli izbjeći takav raspored s obzirom na snagu skupine. I u lipnju nam dolaze Škoti, koji se pribojavaju tog gostovanja. U rujnu imamo samo Srbiju, što je dobro jer ta će nas utakmica iscrpiti i fizički i psihički, a na kraju dolazi nam odlična Belgija, glavni konkurent u skupini te završnica u Škotskoj, na lijepom stadionu u lijepom gradu gdje možemo napraviti pravi rezultat', zaključio je Bilić kojeg se, osim o ždrijebu, nije moglo pitati ništa više.

Predsjednik HNS-a Vlatko Marković hvalio je Slavena na sastanku gdje je dogovoren raspored igranja utakmica.

'Bio je užitak slušati ga kako je elokventan i pametan, za razliku od drugih izbornika. Bio je najelokventniji na sastanku u Bruxellesu', dodao je Marković, dok je glavni tajnik Srebrić, u svom je stilu, dakle diplomatski, izbjegao odgovor o domaćinstvu utakmica, zaključivši da će se poštovati optimalni kriterij i da će odluku donositi Izvršni odbor.

Za podsjetnik, Hrvatska će put prema Brazilu započeti 7. rujna sljedeće godine ugošćujući Makedoniju, a četiri dana kasnije gostuje u Belgiji. Do kraja 2012, Hrvatsku, koju bi, prema današnjem istupu, mogao voditi i Bilić, očekuje još gostovanje u Makedoniji 12. listopada te domaća utakmica protiv Walesa 16. listopada.

Prvu natjecateljsku utakmicu u 2013. Hrvatska će igrati na domaćem terenu protiv Srbije 22. ožujka, a četiri dana kasnije gostuje u Walesu.

Hrvatska će Škotsku ugostiti 7. lipnja, nakon čega slijedi ljetna stanka, pa gostovanje u Srbiji 6. rujna.

U završnici kvalifikacija Hrvatska će 11. listopada 2013. ugostiti Belgiju, te četiri dana kasnije gostovati u Škotskoj.

Plasman na SP u Brazilu izravno će izboriti pobjednik skupine, dok će drugoplasirana reprezentacija u dodatne kvalifikacije ukoliko ne bude najmanje uspješna u dodatnoj tablici drugoplasiranih reprezentacija iz svih devet skupina europske zone kvalifikacija. Najlošija drugoplasirana reprezentacija izgubit će mogućnost plasmana u Brazil.