I TO JE HRVATSKA!

Bez smještaja i hrane stigli do 5. mjesta u Europi

11.08.2010 u 09:45

Bionic
Reading

Premda su u Dansku i Švedsku otputovali bez sponzora, spavali u vrećama za spavanje i hranili se hranom ih konzervi, reprezentativci Hrvatske u australskom nogometu ostvarili su veliki uspjeh na sjeveru Europe

Ova priča ima i svoju tamnu stranu. Hrvatska je na prvenstvo otputovala bez pomoći ijednog sponzora, spavalo se u kampu u šatorima i vrećama za spavanja, jela se hrana iz konzerve... Znajući cijelu situaciju oko tog sporta u Hrvatskoj, nemogućnosti treniranja i igranja na velikom, ovalnom terenu koji u Hrvatskoj i ne postoji, nebrige nadležnih sportskih institucija koje vješto zaobilaze pozive za potporom, nedostatka sponzora, tek se tada može pojmiti koliki je uspjeh na sjeveru Europe postignut i koliki entuzijazam krasi Hrvate koji se bave i promoviraju ovaj sport, ali i ime Hrvatske po Europi.

Hrvatska reprezentacija u australskom nogometu vratila se s Europskog prvenstva koje se od 1. do 8. kolovoza održavalo u Danskoj i Švedskoj. Riječ je o prvom službenom Europskom prvenstvu koje se igralo na velikom, ovalnom, terenu, sa 16 igrača na svakoj strani. U Europi su se, naime, dosad natjecanja uglavnom igrala na običnom nogometnom terenu s devet igrača u polju sa svake strane.

Pravo na nastup dobilo je samo osam najboljih europskih ekipa. Hrvati su ždrijebom smješteni u, kasnije će se pokazati, mnogo težu skupinu s Ircima, Šveđanima i Nijemcima. Hrvatski reprezentativci, mnogo poznatiji u Europi nego u Hrvatskoj, pod nadimkom Knights, prvenstvo su otvorili utakmicom protiv domaćina turnira Šveđana. Hrvati su rezultatski uvjerljivo poraženi, ali rezultat je više bio odraz nesnalaženja Hrvata u premijernom nastupu na ovalnom terenu jer, kao što je i sam švedski trener rekao, nije tu nedostajalo srca i borbenosti, već samo taktičke uigranosti.

U svom drugom nastupu Knightsi su se pokazali u puno boljem svijetlu i, iako su poraženi od kasnijih europskih prvaka Iraca, godilo je čuti riječi jednog od irskih igrača da su Knightsi definitivno najčvršća i najborbenija ekipa protiv koje je ikad igrao. Svojim savjetima Hrvatima su puno pomogli irski treneri, a na kraju se ispostavilo da su se najčvršće veze stvorile između Iraca i Hrvata koji su jedni drugima bili najžešći navijači. Tim porazom Hrvati su ispali iz borbe za odličja, ali unatoč predviđanjima da ih i u trećoj utakmici prvenstva očekuje poraz i borba za pretposljednje mjesto, Knightsi su odigrali možda i najbolju utakmicu, pobijedili favorizirane Nijemce 66:21, osigurali su treće mjesto u svojoj skupini i borbu za peto mjesto protiv Islanda.

U toj utakmici, iako su po predviđanjima opet bili autsajderi, Hrvati su pokazali da s pravom nose neslužbeni naslov najsrčanije momčadi na prvenstvu, stisnuli su zube i unatoč nekoliko ozlijeđenih igrača u pravoj golijadi pobijedili su Islanđane rezultatom 125:83. Osvojeno peto mjesto veliki je uspjeh za Croatian Knightse, ali i veliki poticaj za daljnji rad, kao i za njihovu veliku želju za nastupom na svjetskom prvenstvu koje će se naredne, 2011, godine održati u Australiji.

Iako je australski nogomet iznad svega timski sport gdje je momčadski duh i zajedništvo vjerojatno važniji, no u bilo kojem drugom sportu vrijedi istaknuti dvojicu igrača koji su to definitivno zaslužili i koji su kao kruna ovoga uspjeha i izabrani u najbolju momčad prvenstva. Riječ je o napadaču i prvom strijelcu reprezentacije Tomislavu Cvetku te kapetanu i vođi ove momčadi na terenu Josipu Kravaru. Treba spomenuti da su Knigtsi imali i svoje navijače, tj. navijačice, njih pet, koje su glasno bodrile reprezentaciju u svakoj utakmici.