SPEKTAKL NA MAXTV-U

Bez Alonsa, Real ima velikih problema u finalu!

23.05.2014 u 08:45

Bionic
Reading

U subotu se u Lisabonu igra finale Lige prvaka između dva madridska kluba, Reala i Atletica (20.45 sati, Arenasport1), a u spektakularnoj utakmici možete uživati na MAXtv-u uz vrhunsku kvalitetu slike i zvuka u HD rezoluciji te uz komentar Krešimira Čampe

Kako i gdje sve gledati Ligu prvaka

Osim na MAXtv-u (Arenasport), utakmice Lige prvaka možete gledati i na pay per view online servisu Match.tportal.hr. Članovi communityja Tribina.hr imat će prilike prijenose utakmica pratiti u sklopu tog community portala.

Korisnici usluge MaxTV To Go (usluga web & mobile) također mogu utakmice gledati na svom mobilnom uređaju ako se u trenutku dok traje utakmica nalaze na putu. Više informacija potražite OVDJE.



Neovisno o spremnosti ostalih upitnih igrača, izostanak Xabija Alonsa predstavlja najveći problem za Real Madrid. Od povratka na teren nakon ozlijede korišten je kao najniže postavljeni igrač u veznom redu iako su ispred njega igrali Di Maria i Modrić; njihove različite vještine su se dobro nadopunjavale i pružale Real Madridu priliku za razne vrste igre. Mogućnost Alonsovih slanja preciznih dugih lopti na krila je nešto na čemu je Real Madrid godinama gradio svoju igru. Premda ove sezone to nije bilo toliko izraženo, to je uvijek postojalo kao opcija za kojom je 'kraljevski' klub mogao posegnuti i ostaviti si otvoreno više načina napada. Di Maria je u veznom redu igrao okomito dok je Modrić mogao diktirati tempo igre i svojom sposobnošću primanja i točne distribucije lopte pod pritiskom osigurati da Real može izdržati protivnički presing. Premda se dugo vremena sumnjalo može li Xabi Alonso sam igrati na poziciji zadnjeg veznog, uz pojačan defenzivni angažman ostalih igrača u vezi, a Modrić se u fazi obrane spuštao na terenu paralelno s njime te su mnogi komentirali kako Real Madrid tada izgleda kao da igra 4-4-2, to nije predstavljalo problem.

Njegov izostanak znači da će Ancelotti morati potražiti druge opcije. Najjednostavnija bi bila zadržati formaciju i umjesto Xabija Alonsa u igru poslati Illarramendija. Problem s tom opcijom je to što je Illarramendi puno oscilirao ove sezone i nije konstantno bio na razini iz njegovih dana u Real Sociedadu i mlađih kategorija španjolske reprezentacije. Ove sezone je varirao od solidnih do pretežno loših partija krajem sezone. Dodatni problem bi mogao nastati ako Atletico Madrid, kao u drugom prvenstvenom susretu s gradskim rivalom ove sezone, izađe na teren s petoricom u vezi. U toj utakmici je Raul Garcia u fazi obrane imao zadatak pokrivati Xabija Alonsa i to je, veći dio utakmice, znatno otežalo Realovo građenje napada. S Illarramendijem bi taj potencijalni problem mogao biti još izraženiji.

No i ostale opcije imaju svojih, možda i većih mana. Modrić može sam odigrati na poziciji zadnjeg veznog, štoviše ove sezone je poprilično napredovao u defenzivnom doprinosu, ali bi time Real Madrid ostao bez njegovog doprinosa više na terenu i, ako ispred budu Khedira i Di Maria, bez igrača koji može diktirati tempo i primiti loptu pod pritiskom bliže golu te stvoriti situaciju koju bi njegovi suigrači mogli iskoristiti. Bilo da nominalno igra paralelno, bilo malo iza Khedire, ovakav raspored bi značio da se Real Madrid u prednjem dijelu veznog reda bazira prvenstveno na igri na fizikaliju, što protiv Atletico Madrida možda ni nije najsretnije. Opcija po kojoj bi Khedira ostao iza, a Modrić i Di Maria bi igrali naprijed značila bi pak slabiju distribuciju lopte prema naprijed, ali bi to vjerojatno bilo defenzivno manje rizično od sljedeće.


Probleme u Realu stvorilo bi i igranje Isca, vrlo talentiranog igrača koji vrlo malo sudjeluje u fazi obrane i koji ima tendenciju igrati vrlo visoko na terenu, gotovo kao još jedan napadač. Kada je početkom sezone bio standardni član prve postave, njegovo kretanje na terenu je značilo da se stvaraju velike rupe između njega i ostale dvojice igrača u veznom redu, zbog čega Real Madrid nije imao dobar protok lopte i, još gore, kada bi je izgubili, protivničke bi momčadi imale mnogo prostora za kontru. Također je važno zapamtiti da ni Cristiano Ronaldo često ne sudjeluje previše u obrani, pa bi Iscovo igranje moglo značiti vrlo mali pritisak na protivničku zadnju liniju nakon gubljenja lopte. Za Atletico Madrid bi to mogla biti idealna situacija, ukoliko su fizički još na razini da takve prilike mogu i uspješno iskoristiti. Neovisno o tome gdje je u momčadi naslovno postavljen, Isco ima tendenciju najviše igrati na lijevoj strani terena, gdje inače igra Di Maria kad je u veznom redu. Zbog toga nije vjerojatno da će njih dvojica istovremeno početi utakmicu, a izostankom Di Marije bi Real izgubio na probojnosti u veznom redu dok bi krila, zbog izostanka Xabija Alonsa, mogla imati daleko manju opskrbu loptama kako bi to nadoknadili.

Još jedna opcija koju Carlo Ancelotti ima na raspolaganju je igranje Casemira, no teško je očekivati da će igrač koji je počeo tek jednu utakmicu u La Ligi i jednu u Ligi prvaka ove godine dobiti priliku da započne susret u kojem Real Madrid lovi La Decimu. Bilo koja opcija na koju se Ancelotti odluči imat će svojih prednosti i mana, ali kad se sve odvaže, vjerojatno najmanje njih bi bilo kad bi se zadržala ista formacija, a umjesto Xabija Alonsa nastupio Illarramendi. Time bi zadržali istu formaciju u kojoj već neko vrijeme igraju i koja se pokazala da im najviše odgovara. Opcije na klupi uvijek znače da se nešto u toku može mijenjati ako bude potrebe, ali mi se ovo čini kao najizglednija za početak utakmice.

VRHUNSKA KVALITETA SLIKE I ZVUKA

Ove subote gledajte finale Lige prvaka na MAXtv-u, u programu Arenasporta, uz vrhunsku kvalitetu slike i zvuka, u HD rezoluciji i uz komentar Krešimira Čampe i doznajte hoće li se slaviti na Vicente Calderonu ili Santiago Bernabeuu. Subota 24. svibnja, 20.45 - MAXtv.