NOVI TRENERI - VELIKE AMBICIJE

Benitez mora nastaviti gdje je stao Mourinho

23.07.2010 u 11:00

Bionic
Reading

Nakon Juventusa, red je na još jednom talijanskom nogometnom divu – Interu. Nakon prošlogodišnje trostruke krune, Mourinho je otišao put Madrida, smatrajući da je njegov posao u Milanu završen. Kako će se njegov nasljednik Rafael Benitez snaći na zahtjevnoj Interovoj klupi i kakvi ga uvjeti čekaju, pročitajte u nastavku teksta

Klub: FC Internazionale, Inter

Trener: Rafael Benitez

Prijašnji klubovi: Valladolid, Osasuna, Extramadura, Teneriffe, Valencia, Liverpool

Najveći uspjeh: prvak Europe s Liverpoolom 2005, španjolski prvak s Valencijom 2002. i 2004.

Općenito: Inter je prošle sezone uspio ostvariti najveći mogući doseg osvajanjem trostruke krune (kup i prvenstvo Italije, Liga prvaka) te je Moratti konačno dobio zadovoljštinu za sve sušne godine. Trener koji je Inter transformirao u pobjedničku ekipu, Jose Mourinho odlučio je nakon velikog uspjeha potražiti nove izazove u madridskom Realu. Na njegovo mjesto dolazi isto tako vrhunski trener Rafa Benitez, čiji se stil vođenja ekipe poprilično razlikuje od Portugalčevog. Rafa nije trener koji će se putem medija konfrontirati s drugim trenerima ili raditi show za novinare. Njegov stil je puno mirniji i suzdržaniji, a često mu se prebacuje kako previše forsira taktičke zadatke i defanzivnu igru, no kamo god je došao, Rafa je donio barem poneki trofej. Nakon prošle sezone, Morattijeva očekivanja će i dalje biti velika, tako da se očekuje osvajanje prvenstva uz pristojan plasman i igre u Ligi prvaka.

Prednosti: Inter je dobro izbalansirana ekipa, s vrhunskim igračima na svim pozicijama. Naročito su dobro pokriveni u obrambenom dijelu, s Juliom Cesarom na golu i odličnim obrambenim igračima poput Maicona, Zanettija, Lucija, Samuela ili Chivua. Inter je prošle sezone napravio veliki iskorak u dva područja u kojima su znali kiksati – kod dovođenja novih igrača te u igranju velikih utakmica. Tijekom prošlogodišnjeg prijelaznog roka otišla ja prva zvijezda kluba – Zlatan Ibrahimović, a klupski je kadar pojačan s čak šest velikih igračkih akvizicija: Lucio, Eto’o, Sneijder, Thiago Motta, Diego Milito i Pandev (u zimskom prijelaznom roku). Sama prodaja Ibrahimovića je bila rizik, kao i neki od transfera - Motta i Sneijder zbog sklonosti ozljedama, Milito jer dotad nije igrao u velikom klubu, Eto’o zbog discipline. No ipak se svih šest transfera mogu smatrati u najmanju ruku uspješnima, a to je bilo nezamislivo za klub koji je dotad bio sinonim za propale igračke investicije. Gubitničkog mentaliteta su se riješili ponajviše zahvaljujući Mourinhu, koji očito zna izvršiti veliki utjecaj na igrače. Sada su, nakon prošlosezonskih uspjeha, prepuni samopouzdanja i vrlo je malo nedostataka koji bi se mogli naći u ovoj momčadi. Ipak, oni postoje.

Mane: Interove mane su bile najvidljivije početkom i sredinom prošle sezone, kada dobrim dijelom tog perioda nisu bili na čelu talijanske ljestvice, a i sretno su se, u zadnjem kolu, provukli kroz grupnu fazu Lige prvaka. Razloge tada slabijih predstava treba tražiti unutar njihovog igračkog kadra, tj. u nedostatku kreativnih igrača u veznom redu. Kada je ozlijeđen jedini pravi kreativac Wesley Sneijder, Inter nema alternativu ni približne igračke kvalitete. Od igrača u veznom redu jedini je još Thiago Motta usmjeren na stvaranje vlastite igre, dok su drugi poput Cambiassa, Stankovića, Muntarija ili Marige puno prije igrači koji služe za razbijanje tuđe igre. Osim tih, dodatni problemi za Inter se javljaju tijekom aktualnog prijelaznog roka: Maicon, možda i najbolji svjetski desni bek, najavio je da bi se želio pridružiti Mourinhu u Madridu, a vječno problematični, ali i iznimno talentirani Balotelli bi uskoro mogao postati član Manchester Cityja. Benitez bi rado te novce iskoristio kako bi privukao svog ljubimca Mascherana, koji, iako odličan igrač, je također usmjeren na destrukciju protivničke igre. Nije sasvim jasno treba li Interu još jedan takav igrač.

Značajnija pojačanja: J. Biabiany, P. Coutinho

Značajniji odlasci: R. Quaresma, L. Jimenez

Prognoza: Inter bi trebao relativno lako obraniti titulu talijanskog prvaka, ali nema načina da ove sezone ponovno osvoje titulu europskog prvaka.