LIGA PRVAKA

Bayern bez obrane, Anfield čeka Chelsea

07.04.2009 u 22:00

Bionic
Reading

Nogometna Liga prvaka nastavlja se četvrtfinalnim dvobojima u Liverpoolu i Barceloni. Redsi po tradiciji dočekuju Chelsea, dok na Nou Camp dolazi ćudljivi Bayern

LIVERPOOL – CHELSEA

Plavi iz engleske metropole i najtrofejniji klub te zemlje ne mogu jedan bez drugoga. Iz godine u godinu sastaju se u raznim fazama ovog natjecanja i ta tradicija preko noći pretvorila je Chelsea i Liverpool u jedne od najvećih rivala europskih kupova. Rafael Benitez trenerska je konstanta ove priče, a sve uspjehe (Liverpool je prošao dva puta, Chelsea jednom, u skupinama su prije tri sezone oba dvoboja završila s 0:0) ostvario je dok je s druge strane vrebao Jose Mourinho.

U prvom duelu obol je dao i Igor Bišćan


Kad je Portugalac otišao, Chelsea je pod vodstvom Avrama Granta uzvratio udarac i lani nakon produžetaka prošao u finale. Taj dvoboj ostat će upamćen po uplakanom Franku Lampardu koji je gol u završnoj fazi proslavio s rukama uzdignutima prema nebu, u spomen na netom preminulu majku.

U dosadašnjih osam dvoboja, ni jednom u prvih 90 minuta nije palo više od dva gola, u pravilu su to bile taktičke bitke u kojima je kreacija bila u dubokoj sjeni čvrstih obrana i opreznog, gusto postavljenog, veznog reda. I dok forma Chelseaja (u zadnjih pet susreta gol razlika 7:3) sugerira nastavak te tvrde tradicije, Liverpool 'leti po terenu' i u zadnjih pet dvoboja ima maksimalan učinak uz gol razliku 16:1. U toj seriji uvjerljivo su svladani i Real i Manchester United. Ipak, treba biti spreman na novu partiju šaha (ovaj puta preko puta Beniteza stoji Hiddink), pa ako krenu golovi, uživajmo.

Strši podatak da je u dosadašnja tri eliminacijska dvoboja svaki put prošla momčad koja je uzvrat igrala na svom terenu.

BARCELONA – BAYERN

Barcelona kotira kao najsnažniji klub u natjecanju izvan Engleske, a na širok travnjak Nou Campa dolazi Bayern. Bavarci osciliraju od očajnih prezentacija u Bundesligi do sjajnih predstava kojima krče put kroz Ligu prvaka. Nakon što su Lyonu dozvolili da s dva gola ublaži poraz na otvaranju sezone u Münchenu, Bayernova obrana u zadnjih sedam europskih ispita kapitulirala je samo tri puta. Ipak, ta sjajna statistika malo znači jer neće igrati dvojica standardnih bayernovih stopera Van Buyten i Lucio. Brazilac se ozlijedio, dok Belgijanac izostaje zbog osobnih razloga.

Najava dvoboja Messija i Riberyja


Što reći o Barceloni? Najlepršavija momčad Europe zabija tri gola po utakmici, a do sada joj je probleme pravio jedino Šahtar (porazili su ih u Barceloni i doma vodili do 87. minute). Napad Messi - Eto'o - Henry utjeruje strah u kosti, ali u četiri dosadašnja dvoboja doma u Ligi prvaka, Barcelona je u svakom primila gol.

Katalonce je i Alex Ferguson nazvao najvećim konkurentom Uniteda za osvajanje naslova, no povijest uči da je otpisivanje Nijemaca u nogometu vrlo sklizak teren.

Barcelona je poznata po brojnoj, ali ne pretjerano glasnoj publici, stoga će na današnjoj utakmici predstaviti novu himnu kojom bi željeli podići razinu adrenalina prije početka susreta. Pjesma se zove 'Barca, lud sam za tobom', i obrada je uspješnice popularnog katalonskog sastava Sau.