TOP ANALIZA

Barcin danak ozljedama i neponovljivi Messi

09.10.2012 u 14:05

Bionic
Reading

Slobodno možemo reći da je sinoćnjih 2:2 puno veći uspjeh za Barcelonu nego za Real Madrid. Barcelona je ostala na +8 u odnosu na Real i to je ono što je njima bio primarni cilj, čak bih se usudio reći da su utakmicu tako i postavili i da je glavni cilj za njih bio 2:2. Real, s druge strane, nije pobijedio, ali bilo je i teško očekivati da pobjedi na Nou Campu. Pitanje je koliko oni mogu biti zadovoljni, činjenica je da nisu izgubili i to je svakako pozitivno, ali na njihovu žalost, razmak u odnosu na Barcelonu je ostao (pre)velikih osam bodova

Sastavi

Kada je momčad Reala u pitanju, ona je izvela sastav i formaciju baš kako sam i očekivao: 4-2-3-1 sa standardnim akterima. Ozil je počeo prije Modrića i Kake jer za ovakvu utakmicu Modrić nije, a Kaka je jednostavno predugo nije igrao da bi ga se gurnulo u vatru u ovakvoj utakmici. Nekako sam uvjeren da će nakon ove utakmice Ozil ostati/postati prvi izbor za ovu poziciju, a da će Kaka i Modrić voditi veliku borbu za startno mjesto broj dva.

S druge strane Barcelona je imala nekih iznenađenja, jasno da je igrala standardno svoju formaciju, ali sastav je bio pomalo neočekivan, barem za mene. Adriano je zaigrao na stoperu, dok je Alba zaigrao lijevog beka. Ovo čak i nije izgledalo loše, čak mi je drago da Song nije igrao jer ako već ne vjeruje mladićima, onda barem neka na stopera stavi igrača koji i inače igra neku od obrambenih pozicija. Druga rotacija koju nisam očekivao je Fabregas u napadu, mislim da bi to Iniesta znatno bolje odigrao da je po defaultu bio na krilu.

Utakmica

Prvih 30 minuta je djelovalo kao nekakav uspavanka, Barcelona je igrala u prostoru 15-20 m od središnje linije praktički bez ikakve ambicije da napadne, dok je Real vrebao krivo dodavanje i pokušaje kontre. Svidjelo mi se kako je Real igrao s dvostrukim blokom, napadao izrazito visoko, čak kod 16 m Barcelone u trenucima kada je Barcelona iznosila loptu, što je Barceloni zadavalo dosta problema. Jako je zanimljivo bilo vidjeti kako se daj blok Reala kreće od Barceloninih 16 m i kako Barcelona izlazi blok se harmonično pomiče sve do nekih 30 m od gola gdje su pokušavali zaustaviti napade Barcelone u prilično bezopasnoj zoni. To im je dosta dobro išlo sve dok Barcelona nije izjednačila, nakon toga gledali smo neku drugu utakmicu. Barcelona je počela puno konkretnije igrati prema naprijed, stvarati prigode, a Real se ipak nije najbolje prilagodio toj promjeni. Nije Real bio bezopasan, prijetio je, ali do tog izjednačenja je po meni bio konkretnija, opasnija i bolja momčad na terenu.

Drugo poluvrijeme Real praktički ništa nije odigrao, sretno spretno su zabili pogodat do kojeg, smatram, ne bi došlo da je Barcelona igrala s dva prava stopera. Mislim da se vrhunskim stoperima ne bi moglo dogoditi da obojica zaborave pokriti taj prostor u takvoj situaciji, ovaj gol je jednostvno danak koji su morali platiti zbog nedostatka stopera. Ali to je više manje sve što je Real radio u drugom dijelu, lopte su gubili praktički čim bi prešli centar i stvarno su rijetko kvalitetno ugrožavali Valdesa koji se prilično loše postavio kod prvog gola, a za drugi mu se ipak ništa ne može prigovoriti.

Ozljeda Alvesa je bio još jedan udarac za ionako osakaćenu Barceloninu obranu. Dojma sam da je on utakmicu započeo načet ozljedom jer, jednostavno, igrao je jako rezervirano, čak i u trenucima kada je Barcelona krenula u kakav takav napad, on je više pazio na obrambeni dio nego što je bio onaj Dani Alves kojeg znamo kao pit bulla kada je blizu protivnikovih 16 m. Monotya je utakmicu odradio sasvim korektno, ništa spektakularno, ali nije ništa loše napravio. Napadački nije ni blizu Alvesa, možda zbog ambijenta, možda zbog važnosti utakmice, to će vrijeme pokazati, ali umalo je postao junak kada je neočekivano pogodio vratnicu. Čak ga je i Messi pogledao prilično iznenađeno jer to nitko nije očekivao.

Statistika

Statistika u ovoj utakmici nije bajna. Fascinira da je Barcelona imala samo 2 udarca u okvir, dok je Real imao 3 udaraca i svaka momčad je po jednom pogodila vratnicu. Iznenađuje broj prekršaja, 33 prekršaja je ipak previše za jednu ovakvu utakmicu, ali ne možemo reći da je sudac ovdje kriv za sjeckanje igre, jednostavno je utakmica bila sa dosta kontakta. Igrači Reala su opasno plesali po rubu drugog žutog kartona, neki od njih naprosto predugo nisu dobili ni prvi žuti. Posjed lopte je sasvim očekivano na Barceloninoj strani, premda je 70 posto stvarno previše, a to je produkt činjenice da je Real u drugom poluvremenu gotovo potpuno nestao na terenu. Zanimljiv statistički podatak je da su igrači Barcelone 40 posto napada gradili kroz sredinu, 31 posto lijevom stranom, a samo 29 posto desnom. Rekao bih da je problem desne strane bio izlazak iz igre Alvesa, ali i inače Guardiolina Barcelona je puno više napadala preko bokova od ove današnje. Real Madrid je čak 42 posto napada bazirao na desnoj strani, 30 posto na lijevoj, a samo 28 posto na sredini. pomalo iznenađuje da je Di Marijina strana bila puno aktivnija od Ronaldove, ali to bih pripisao taktici jer ipak svi smo očekivali da najviše napada ide preko Ronaldove strane, premda je Ronaldo znao iznositi loptu i sa suprotne strane.

Messi vs. Ronaldo

Dvoboj dvojice vrhunskih igrača koji je na sebi svojstven način obilježio ovaj El Clasico, dvoboj u kojem je ponovno nešto bolji bio Messi. Obojica su postigla dva gola, ali Messi je znatno više sudjelovao u samoj igri svoje ekipe, o čemu govore podaci o kontaktima s loptom i točnim dodavanjima. Napadački učinak im je identičan, obojica po 4 šuta i dva gola s time da je Messi zabio fantastičan pogodak iz slobodnog udarca što je bio potez utakmice. Ponovno se pokazalo koliko je Ronaldo individualac, a koliko je Messi timski igrač. Posebno me fasciniralo kako Messi naniže nekoliko igrača ispred 16 m Real Madrida i zatim uputi pas sa očima, lažna devetka na djelu. U svakoj drugoj utakmici Ronaldo bi sinoć zasluženo uzeo epitet igrača utakmice, ali ponovno na njegovu žalost s druge strane je bio neponovljivi Lionel Messi.