EUROPSKO PRVENSTVO

Barakude protiv Francuske imaju prvu 'meč loptu'. Večeras se mogu izbjeći mine poput Srbije i Mađarske...

31.08.2022 u 11:13

Bionic
Reading

U Splitu se nastavlja red muškog, pa ženskog vaterpola na Europskom prvenstvu. Danas je na redu muški i nova uzbuđenja za hrvatske navijače

Naime, nakon ležernog ulaska u turnir i visoke pobjede nad Maltežanima (19:5) u ponedjeljak, zatim proslave uspjeha djevojaka koje su osigurale četvrtfinale, slijedi drugo kolo muške B skupine i puno teži suparnik – Francuska.

U biti, prvi opasan protivnik. Momčad koja je remizirala u ponedjeljak s Grčkom u odličnoj utakmici (12:12), te su sada dakako i Francuzi sasvim legitimni kandidati u borbi za prvo mjesto u skupini. Poziciju koja nudi povlastice poput izravanog plasmana u četvrtfinale i nešto lakčeg suparnika u tom stupnju natjecanja.

'Još nakon ždrijeba skupina sam rekao da je naša grupa najteža, a upravo imajući u vidu snagu Francuske', rekao je u najavi utkmice Ivica Tucak, izbornik hrvatske reprezentacije.

'Francuska je prošle godine protiv ove iste Grčke, plus Fountoulis koji Grcima strašno nedostaje, tri minute prije kraja vodila 3 gola razlike. Na kraju je završilo neodlučeno, na peterce je Grčka dobila i na koncu igrala finale Olimpijskih igara! Prema tome francuski vaterpolo se diže, to nije više ona Francuska od prije 10, 15 ili 20 godina kada su bili prolaznici tek. Zato mi u ovom trenutku moramo biti na sto posto svojih mogućnosti, tako smo i tempirali formu. Francuska nam je prva meč-lopta u skupini, za prvo mjesto', rekao je Tucak.

  • +15
EP u vaterpolu 2022., Hrvatska - Malta Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

Hrvatski izbornik je pojasnio i što značiosvajanje prvog mjesta.

'Pobjeda nad Francuskom bi nam omogućila da u zadnjem kolu, odnosno protiv Grčke, nama čak i remi bude dostatan za prvo mjesto. Poraz bi nas stavljao u tešku, još uvijek naravno ne i izgubljenu poziciju. Sve je u našim rukama. Mjesto broj 1 nam nosi nešto lakšeg suparnika u četvrtfinalu, a to je najvjerojatnije Nizozemska. Momčad koja nije ništa lošije od Francuske. Drugo mjesto u skupini bi nam za suparnika u osmini finala nosila trećeplasiranog iz A skupine, a to je najvjerojatnije Gruzija' Eventualna pozicija 3 bi nam u osmini finala nosila ili Srbiju ili Mađarsku'.

Ulog je dakle savršeno jasan. Pobjeda nad Francuzima nas definitivno odvaja od najlošije opcije ili zauzimanja trećeg mjesta u skupini. Iako, postoji još jedna i daleko najbolja opcija. Pobijediti sve! Prvi suparnik na tom putu je Francuska.

Večeras, od 20.30 sati (HTV 2) Barakude vas zovu u Spaladium Arenu. Gromoglasna podrška s tribina je sada bezuvjetno potrebna.