PRELIJEPA BAJKA

'Autsajderi' izborili finale; nokautirali reprezentaciju koja je napravila najveću senzaciju SP-a

13.09.2019 u 16:47

Bionic
Reading

U nedjeljnom finalu Svjetskog prvenstva u Kini igrat će španjolski i argentinski košarkaši, jedine dvije neporažene momčadi na turniru. Španjolska je u polufinalu u Pekingu nakon dva produžetka svladala Australiju s 95:88, dok je Argentina bila bolja od Francuske s 80:66

Dvoboj momčadi koje su u četvrtfinalu izbacili prve favorite Amerikance i Srbe pripao je sjajnim Argentincima, koji su odigrali fenomenalnu utakmicu i svojom energijom u obrani posve zaustavili Francuze.

Iako su na papiru bili autsjaderi, Argentinci su bili puno bolja momčad u prvom poluvremenu i iznenadili su Francuze, koji su u prvom dijelu promašivali previše otvorenih šuteva. Na odmor se otišlo s 'plus 7' (39:32) Argentinaca, uz odličnu predstavu Luisa Scole koji je već nakon prvog dijela imao 'double-double' učinak (13, 10 skokova). U 26. minuti prednost 'gaučosa' iznosi 15 koševa razlike (55:40), a u zadnju četvrtinu Francuzi ulaze s zaostatkom od 48:60.

Zadnji period igre obilježile su nervoza i ubitačne obrane s vrlo malo koševa, no Argentinci su i tri minute prije kraja s dvije trice Scole imali još uvijek veliku prednost (74:59), koju su sačuvali dokraja.

Kod Argentinaca su najbolji bili Luis Scola (28, 13 skokova), Gabriel Deck (13) i Facundo Campazzo (12, 3 trice, 7 skokova), a kod Francuza Franck Nkitilina i Ecan Fournier s po 16 koševa, dok je Rudy Gobert zabio svega tri poena.

Argentinci su bili svjetski prvaci na prvom SP-u 1950. godine, a imaju i jedno srebro, dok Francuzi u svojoj kolekciji svjetskih medalja imaju samo broncu s prošlog SP-a.

  • +11
Argentina - Francuska, polufinale košarkaškog SP-a, 2019. Izvor: EPA / Autor: HOW HWEE YOUNG

Španjolski košarkaši igrat će u finalu Svjetskog prvenstva nakon što su u polufinalu u Pekingu nakon dva produžetka svladali Australiju s 95:88 (22-21, 10-16, 19-18, 20-16; 9-9, 15-8). Španjolci su prvi finalisti SP-a nakon što su u dramatičnoj utakmici nakon dva produžetka i 50 minuta velike borbe slavili protiv Australije.

Australci su u svom prvom polufinalu 'mundobasketa' u povijesti izgledali jako dobro, vodili su veliku većinu utakmice, ali u završnicama regularnog dijela i prvog produžetka nisu iskoristili napade za pobjedu. Španjolci su nakon prve četvrtine prvi puta poveli tek devet sekundi prije kraja, a utakmici su dobili na iskustvo i činjenicu da su promašili svega jedno slobodno bacanje. Španjolcima je ovo druga medalja na svjetskim prvenstvima, a 2006. godine su bili prvaci.

Kod Španjolaca je briljirao Marc Gasol s 33 ubačaja, tri trice i 6 skokova, Ricky Rubio je dodao 19 poena, 12 asista i 7 skokova, a Sergio Lull je postigao 17 koševa i 4 trice. Australce je predvodio Patty Mills s 34 ubačaja, 4 trice, ali i 7 izgubljenih lopti, utakmicu karijere je odigrao igrač Pertha Nick Kay 816, 11 skokova), dok je veteran Andrew Bogut zabio 12 koševa i imao 9 skokova.

  • +7
Košarka, SP, polufinale: Španjolska - Australija Izvor: EPA / Autor: HOW HWEE YOUNG

Australci su bolje otvorili utakmicu, dobili su s 16-10 drugu četvrtinu i na odmor otišli s prednošću od pet koševa (37:32). U 26. minuti australska prednost je dvoznamenkasta (50-39), a u zadnju četvrtinu ušlo se samo s četiri razlike za "Klokane".

Tri pol minute prije kraja Lull dovodi Španjolce na minimalni zaostatak od 65:67, Mills iz tri slobodna bacanja povećava na 70:65, a Rubio i Gasol minutu i pol prije kraja smanjuju na 70:69. Lull promašuje tricu, a Mills na drugoj strani gubi loptu 28 sekundi prije kraja. U zadnjem napadu Španjolaca Lull promašuje, a Bogut radi prekršaj na Gasolu, koji devet sekundi prije sirene pogađa bacanja za vodstvo Španjolaca 71:70. Claver na pet sekundi dokraja radi prekršaj na MIllsu, koji pogađa samo jedno bacanje, a šut Rubya sa svoje strane igrališta završava na obruču i utakmica odlazi u produžetak.

I u dodatnom vremenu odigravala se drama - na 15 sekundi prije kraja Australci imaju napad,Gasol radi prekršaj na Millsu, a član Spursa pogađa oba bacanja za vodstvo Australaca 80:78. Pet sekundi do isteka vremena Gasol je na liniji slobodnih bacanja i opet je nepogrešiv za novo izjednačenje 80:80, a u zadnjem napadu Dellavedova promašuje za pobjedu.

U drugom produžetku s dvije trice Lulla Španjolci rade seriju 8-0, što umorni Australci više nisu mogli stići.

Utakmica za broncu igra se u nedjelju u 10 sati, a veliko finale je na rasporedu u 14 sati.