NEMA NIKAKVOG SMISLA...

Austrijska panika ili prvorazredni skijaški skandal?

15.10.2015 u 14:51

Bionic
Reading

Predsjednik Austrijskog skijaškog saveza (OeSV) Peter Schröcksnadel zabrinut je jer postoji realna opasnost da spust bude uklonjen s programa Zimskih olimpijskih igara te inzistira na tome da se ta kraljevska disciplina učini telegeničnijom

S obzirom da je utrka odlučena već u 20 minuta, spust ima problema sa zadržavanjem televizijskih gledatelja za trajanja cijele utrke, za razliku od drugih tehničkih disciplina koje se voze u dvije utrke, kazao je Schröcksnadel.

'Skijaši ne žele povjerovati u to, ali problem postoji i interes za spust pada,' dodao je.

Spust je u programu sljedećih Zimskih olimpijskih igara 2018 u Pyeongchangu. 'Ali postoji opasnost da ga se ukloni iz programa Igara koje slijede i to već od ZOI u Pekingu 2022,' istaknuo je Schröcksnadel.

Glavni problem je, smatra Austrijski skijaški savez, da se sedam najboljih skijaša u toj disciplini bace jedan za drugim u kratkom vremenskom roku (brojevi od 16 do 22) što ubija napetost u ostatku utrke.

'Kada se zna da najbolji u spustu starta 16., televizor se pali kod startnog broja 12 i gasi kod broja 25,' ocjenjuje čelnik OeSV-a, predlažući pritom da se organizira kvalifikacijska utrka nakon koje bi najbolji skijaši birali startni broj.


Schröcksnadel predlaže i pripremu manje strmih staza što bi, prema njegovom mišljenju, učinilo trku spektakularnijom za gledatelje i manje opasnom za natjecatelje koji 'voze opreznije kada vide opasnost'.

Ukidanje spusta iz programa ZOI-a opravdava se činjenicom da ta disciplina iziskuje duge i strme staze čije održavanje košta više i na kojima uglavnom nema skijaških postaja.

Već sada je poznato da lokacija za ZOI u Pekingu 'nema potrebnu visinu' za klasični spust, rekao je austrijski skijaški dužnosnik, koji smatra da bi zadnje rješenje za to bilo da se spust organizira u dvije vožnje.

Ovo jednostavno - ne smije nestati